ГоловнаПолітика

Голова Одеської ОДА Степанов представив концепцію реформ медицини в області

Ключовою складовою реформи стане створення 9 госпітальних округів.

Голова Одеської ОДА Степанов представив концепцію реформ медицини в області

17 травня в Одесі голова Одеської ОДА Максим Степанов представив концепцію розвитку системи охорони здоров'я в області, яка передбачає цілу низку реформ і інновацій у медичній сфері. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

«Тема якості медицини є дуже болісною для жителів Одеської області, опитування зараховують її до найактуальніших проблем регіону. Саме тому з перших днів своєї роботи на посаді разом з колегами ми почали розробляти концепцію розвитку галузі, яка дозволила б максимально ефективно використовувати наявні ресурси і поліпшити якість медичних послуг для населення», - зазначив Степанов, виступаючи на презентації.

За словами голови ОДА, на сьогодні медична галузь області поглинає колосальний ресурс, який використовується неефективно, при цьому якість і доступність медичних послуг абсолютно не відповідають очікуванням людей.

Водночас, як заявив Степанов, основним результатом запланованої ним медичної реформи стане побудова ефективної системи медицини за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

«Фінансуватися будуть не ліжко-місця і стіни в лікарнях, а конкретні медичні послуги людям», - зазначив він.

Ключовою складовою реформи стане створення 9 госпітальних округів на основі реальних потреб громадян у різних видах медичної допомоги.

«Взагалі, поділ регіону на госпітальні округи – це практика, яка запроваджуватиметься по всій Україні. Але Одеська область відрізнятиметься від інших тим, що ми відмовилися від сліпого нарізання округів за адміністративно-територіальним принципом. Натомість ми поставили в центр процесу інтереси пацієнтів, провели рейтингування лікарень, визначили маршрути доступності пацієнтів до медичних закладів і таким чином повністю адаптували ідею госпітальних округів до реалій Одеської області. Тепер у нас буде 9 госпітальних округів. При цьому медичні заклади районного рівня працюють і працюватимуть. Їхня структура буде оптимізована і перебудована у відповідності до реальної потреби в медичних послугах», - заявив Степанов.

Презентована концепція також передбачає запровадження в Одеській області системи дистанційних консультацій з використанням відеозв’язку (технології телемедицини) - кожен мешканець області зможе отримати консультацію висококваліфікованого фахівця, перебуваючи в кабінеті свого сімейного лікаря або в районній лікарні. Для цього буде створено дистанційний консультаційний центр, в якому цілодобово чергуватимуть лікарі широкого спектру медичних спеціальностей.

Окрім того, у кожній лікарні районного рівня діятиме відділення невідкладної медичної допомоги (за моделлю Emergency room). У цьому підрозділі пацієнт зможе цілодобово отримати якісну багатофункціональну медичну допомогу хірургічного, терапевтичного, травматологічного та педіатричного напрямку.

«Презентована Концепція – це якісний і закінчений документ. За кожною цифрою, кожним кроком стоять серйозні розрахунки та аналіз. Ми переконані, що її втілення в життя вже найближчим часом дозволить досягнути головної мети – підвищити якість і доступність медичних послуг для людей на всіх рівнях медичної допомоги», - підкреслив Степанов.

На сьогодні в Одеській області діє 174 заклади, які надають медичну допомогу населенню, з них 79 – лікарні. Загальна кількість ліжок у лікарнях складає понад 16,5 тис. Всього в області працює 7,5 тисячі спеціалістів та 14 тисяч молодших спеціалістів з медичною освітою.

Як повідомлялося, реформа медицини в Одеській області є одним з ключовим напрямків Стратегічного плану дій на 2017-2019 роки під назвою «Розумний регіон», який голова Одеської ОДА Максим Степанов презентував у березні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram