ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду ухвалити законопроект про кримськотатарську автономію

Президент готовий виступити з відповідною законодавчою ініціативою.

Порошенко закликав Раду ухвалити законопроект про кримськотатарську автономію
Фото: Сергей Нужненко

Президент Петро Порошенко готовий подати до Верховної Ради законопроект про внесення змін у Конституцію щодо статусу Криму після напрацювання відповідних пропозицій і розраховує, що парламент законодавчо закріпить формат кримськотатарської автономії.

Про це йдеться в зверненні президента з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу.

"Сподіваюся також, що наш парламент зробить усе можливе в питанні визначення і законодавчого закріплення формату кримськотатарської автономії в Криму. Після внесення пропозицій конституційною комісією я готовий виступити з відповідною законодавчою ініціативою", - сказав Порошенко.

Він назвав депортацію кримських татар 1944 року "незагоєною раною для українського народу, яка особливо болить після анексії Криму Росією".

При цьому Порошенко запевнив, що влада сповнена рішучості повернути Крим політико-дипломатичним шляхом.

"Російську анексію Криму категорично не сприймають провідні демократичні країни світу. Ми високо цінуємо їх незмінну чітку і послідовну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в умовах тривалої російської агресії, а також особливу увагу до долі кримських татар, усіх українських патріотів в окупованій автономії. Ми вдячні світу за всебічне сприяння поверненню Криму шляхом міжнародного тиску на окупанта, шляхом санкцій, судових процесів", - наголосив президент.

Порошенко подякував Комітету міністрів Ради Європи за вимогу до Росії відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити допуск до Криму його лідерів, яким зараз заборонено в'їзд на півострів.

Він також зазначив, що отримання Україною безвізового режиму з ЄС відкриває нові можливості для політики деокупації Криму.

Нагадаємо, президент Порошенко декілька разів обіцяв підготувати зміни до Конституції в частині створення кримськотатарської автономії. У вересні минулого року Рада затвердила рекомендації президенту, згідно з якими в Конституції повинна з'явитися Кримськотатарська Автономна Республіка замість Автономної Республіки Крим.

У квітні 2017 року законопроект про кримськотатарську автономію було зареєстровано в Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram