ГоловнаПолітика

Порошенко: суд ООН визнав Росію стороною Мінських домовленостей, а не посередником

"Уперше прозвучала юридична оцінка, яка надзвичайно важлива для нас".

Порошенко: суд ООН визнав Росію стороною Мінських домовленостей, а не посередником
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко вважає дуже важливим рішення суду ООН щодо забезпечувальних заходів у справі "Україна проти Росії", тому що там вперше на юридичному рівні Росія визнана стороною Мінських домовленостей, а не посередником.

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як спочатку вона намагалася себе подати. Визнання цього, підкреслюю, це не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка надзвичайно важлива для нас", - сказав він під час наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, заступником голови Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим і заступницею міністра закордонних справ Оленою Зеркаль.

"На моє глибоке переконання, також унікальність цієї ситуації і в тому, що коли буде прийнято рішення, воно не вимагає жодного додаткового голосування - ні Генеральної асамблеї ООН, ні Ради Безпеки ООН. Це рішення прямої дії, воно повинно виконуватися будь-якою державою-членом ООН, і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, яка зважиться ігнорувати це рішення", - зазначив він.

"Уперше, і ключове слово тут "вперше", був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності", - підкреслив також Порошенко.

Президент також зазначив, що судом було прийнято дуже важливе рішення із забезпечення позову у вигляді зобов'язання Російської Федерації зробити кілька кроків: починаючи від відновлення функціонування Меджлісу кримськотатарського народу і закінчуючи забезпеченням права українських громадян на вивчення української мови в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram