ГоловнаПолітика

Мартиненка затримано у справі СхідГЗК

Йдеться про розкрадання 17 млн доларів.

Мартиненка затримано у справі СхідГЗК
Николай Мартыненко

Колишнього народного депутата Миколу Мартиненка затримано у справі про виведення грошей з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Як повідомив у фейсбуці керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, САП погодила повідомлення про підозру Мартиненка.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 2013 року до 2016 року злочинною організацією в складі посадових осіб СхідГЗК, посадових осіб Steuermann Investitions und Handelsgesellschaft mbH, а також групою осіб, які мали контроль над зазначеними підприємствами, в тому числі Мартиненка, була здійснена розтрата коштів СхідГЗК в розмірі 17,28 млн доларів шляхом неправомірного ув'язнення і подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату СхідГЗК через австрійську компанію-посередника Steuermann.

У подальшому вказані кошти, перераховані на рахунки компанії Steuermann з використанням офшорних компаній Wargrave Trading LLP і Dallas Fuel SA, керівниками та учасниками злочинної організації були привласнені.

Вручення повідомлення про підозру доручено здійснити детективам НАБУ.

Нині Мартиненка затримано в порядку ст.208 КПК України та доставлено в Національне антикорупційне бюро України для проведення процесуальних та слідчих дій.

НАБУ на своєму сайті повідомляє, що Мартиненка затримано за підозрою в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 ("Створення злочинної організації"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") КК України.

Бюро також підтверджує, що Мартиненка затримано в рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання коштів СхідГЗК при закупівлі уранового концентрату. Зараз вирішується питання повідомлення затриманому про підозру.

Нагадаємо, 11 грудня 2015 року НАБУ повідомило, що почало розслідувати два кримінальні провадження щодо Мартиненка. Перша справа розслідується за фактом закупівлі держпідприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" уранового концентрату в австрійській компанії, друга - за фактом отримання хабарів при закупівлі держпідприємством "Енергоатом" устаткування в чеській Škoda. Колишній нардеп мав статус свідка в цих справах.

Мартиненко відмовився від депутатського мандата наприкінці 2015 року на тлі звинувачень у корупції.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram