ГоловнаПолітика

Гройсман попросив НКРЕКП переглянути рішення про введення абонплати за газ

Зростання платежів за газ від 1,3 до 3 разів прем'єр назвав неприпустимим.

Гройсман попросив НКРЕКП переглянути рішення про введення абонплати за газ
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман підписав і направив Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) звернення з проханням переглянути рішення про введення абонентської плати за постачання газу.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

"Прошу переглянути рішення НКРЕКП з метою недопущення зростання сумарної вартості газу для окремих категорій споживачів. Про вжиті заходи прошу поінформувати Кабінет міністрів", - йдеться у зверненні глави уряду.

Гройсман нагадав, що згідно з аналізом, проведеним фахівцями, рішення про введення абонплати може призвести до зростання платежів за газ для різних категорій споживачів від 1,3 до 3 разів, що є неприпустимим, оскільки буде стосуватися декількох мільйонів домогосподарств.

"Уряд виходить з того, що будь-які рішення, спрямовані на впорядкування оплати послуг з постачання газу відповідно до законодавства, не повинні призводити до збільшення щомісячних платежів абонентів", - йдеться у зверненні прем'єра.

Раніше в понеділок НКРЕКП запропонувала компроміс, щоб тарифи для населення не зросли. Абонплату для споживачів з газовою плитою наразі вводити не будуть.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що введення абонплати не призведе до підвищення ціни на газ, однак прем'єр Володимир Гройсман повідомив, що здорожчання все-таки буде, і воно стане суттєвим.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) та абонплату за підключення до мереж.

За оцінками комісії, абонплата складе близько 92 гривень на місяць для найпоширенішого лічильника.

Зараз встановлено кінцеву ціну на газ для населення, яка становить 6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торговельні націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram