ГоловнаПолітика

НКРЕКП запропонувала компроміс щодо абонплати за газ

Абонплату для споживачів з газовою плитою поки що не вводитимуть.

НКРЕКП запропонувала компроміс щодо абонплати за газ
Фото: Макс Левин

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг виступила на захист введення абонплати за газ і запропонувала компроміс, щоб тарифи для населення не зросли.

У повідомленні регулятора стверджується, що для споживачів, які використовують газ для опалення, рахунок зменшиться; для споживачів із газовою колонкою плата "не повинна збільшитися".

Сукупний рахунок споживачів із газовою плитою (споживачів з найменшими типорозмірами), як стверджує НКРЕКП, не збільшиться, оскільки завдяки введенню абонплати комісія зможе зменшити вартість опалення в частині вартості транспортування і розподілу природного газу.

"З огляду на соціальну значимість цього питання, НКРЕКП ініціює додатковий період для адаптації споживачів із найменшими типорозмірами і перенесе введення окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення щодо зниження тарифів на теплову енергію", - сказано в повідомленні.

При цьому регулятор має намір звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією забезпечити непідвищення загального рахунку (кінцевої ціни) для населення. Відзначають при цьому, що НКРЕКП не регулює ціну природного газу, яка становить 87% загального тарифу на газ і теплову енергію, а регулює тільки транспортування і розподіл природного газу (13%).

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що введення абонплати не призведе до підвищення ціни на газ, однак прем'єр Володимир Гройсман повідомив, що подорожчання все-таки буде, і воно стане суттєвим.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). В тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

За оцінками комісії, абонплата становитиме близько 92 гривень на місяць для найбільш поширеного лічильника.

Зараз встановлено кінцеву ціну на газ для населения, яка становить 6879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram