ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман вважає неприпустимим введення абонплати за газ

Нововведення призведе до збільшення ціни, підрахував прем'єр.

Гройсман вважає неприпустимим введення абонплати за газ
Фото: Макс Левин

Прем'єр Володимир Гройсман стверджує, що введення абонплати призведе до підвищення ціни на газ. Він вимагає переглянути це рішення Нацкомісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг.

"Вчора я пообіцяв розібратися з абонплатою за газ, провести ретельні розрахунки і подивитися, як це вплине на оплату за газ для кожного українського громадянина. Щойно я завершив нараду щодо цього. Збільшення дійсно є і становить в середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках", - написав він у facebook.

"Це неприпустимо! Ні я, ні уряд це категорично не підтримуємо. Я щойно мав розмову із представником комісії, яка встановила цю абонплату з 1 квітня. Хоча Національна комісія з енергетики й не підпорядковуються уряду і прем'єр-міністру, але я в понеділок направлю офіційне звернення. Вимагаю, щоб це рішення було переглянуте. Це наша принципова позиція!" - заявив Гройсман.

Нагадаємо, що з 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальній компанії 3,2%) та абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). У тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

За оцінками комісії, абонплата складе близько 92 гривень на місяць для найпоширенішого лічильника.

Зараз встановлена кінцева ціна на газ для населення, яка становить 6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торговельні націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram