ГоловнаПолітика

"Батьківщина" обурилася введенням абонплати за газ

"Найбідніші верстви населення платитимуть за газ у 3-5 разів більше".

"Батьківщина" обурилася введенням абонплати за газ
Фото: energy.kyivgaz.ua

Партія "Батьківщина" вважає, що введення абонплати за підключення до системи газопостачання з 1 квітня збільшить витрати населення.

"Найбідніші верстви населення платитимуть за газ у 3-5 разів більше. Коаліція Роттердам+, на чолі якої стоять президент Петро Порошенко і олігархат, у такий спосіб продовжують політику зубожіння українських громадян. Найцинічніше в новому «податку на повітря» - це те, що на абонплату не поширюється система субсидій", - йдеться в заяві партії, яка з'явилася на її сайті в п'ятницю.

Партія вимагає скасувати це рішення Національної комісії з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг і компенсувати жителям сіл приєднання до газових мереж у минулі роки.

Також "Батьківщина" незадоволена рішенням Ощадбанку ввести комісію за сплату комунальних послуг. Партія зазначає, що, відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги", в суму платіжки вже входять послуги банків.

Нагадаємо, що з 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). В тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% в структурі тарифу).

За оцінками комісії, абонплата становитиме близько 92 гривень на місяць для найпоширенішого лічильника.

Зараз встановлено кінцеву ціну на газ для населення, яка становить 6879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram