ГоловнаПолітика

Радикальна партія зібралася блокувати трибуну Ради через абонплату за газ

Партія подала в суд на НКРЕКП.

Радикальна партія зібралася блокувати трибуну Ради через абонплату за газ
Архив
Фото: Макс Требухов

Фракція Радикальної партії має намір блокувати трибуну Верховної Ради з 4 квітня, домагаючись скасування абонплати за газ.

Про це заявив голова фракції в кулуарах Верховної Ради.

"Зараз ми звернулися до Адміністративного суду Києва з вимогою скасувати це рішення НКРЕКП. Ми будемо вимагати завтра першим питанням поставити звіт Вовка, голови НКРЕКП. Якщо цього не буде зроблено, рішення не буде скасовано, завтра не буде звіту Вовка, фракція РПЛ буде блокувати парламентську трибуну", - сказав Ляшко.

Він закликав членів партії в місцевих радах ініціювати прийняття звернень із вимогою скасувати рішення НКРЕКП про встановлення абонентської плати за лічильники.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що введення абонплати не призведе до підвищення ціни на газ, однак прем'єр Володимир Гройсман повідомив, що подорожчання все-таки буде, і воно стане суттєвим.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). В тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

За оцінками комісії, абонплата становитиме близько 92 гривень на місяць для найбільш поширеного лічильника.

Зараз встановлено кінцеву ціну на газ для населения, яка становить 6879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram