ГоловнаПолітика

Луценко спростував можливість генеральної амністії бойовиків

В інтерв'ю Bild генпрокурор прокоментував Мінські угоди.

Луценко спростував можливість генеральної амністії бойовиків
Фото: focus.ua

Генеральна амністія бойовиків на сході України неможлива. Вона може надаватися лише індивідуально в окремих випадках.

Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив в інтерв'ю німецькому журналу Bild, передає Інтерфакс-Україна.

"Амністія може бути надана в Україні лише індивідуально. І вона може бути надана лише у випадках, які взагалі підпадають під амністію. За українським законодавством, вбивства, катування, зґвалтування, тяжкі тілесні ушкодження і викрадення людей не підпадають під можливість надання амністії", - сказав Луценко.

Коментуючи вимогу Німеччини і Франції, які підписали Мінські угоди, про генеральну амністію всіх задіяних сепаратистів Луценко заявив: "Якщо 10 тис. озброєних російських військових дійсно залишать Донбас і, нарешті, покинуть нас з миром, тоді є питання, що ми будемо робити з 40 тис. українських сепаратистів, які залишаються... Я, як генеральний прокурор, можу діяти лише в рамках українського закону".

"Тут не може бути генеральної амністії... 40 тис. повинні скласти зброю і подати індивідуальне клопотання про амністію. Вони повинні визнати свою провину і просити про амністію. Тоді ми в кожному разі будемо перевіряти, чи є (за ними, - ред.) тяжкі злочини , що роблять амністію неможливою. Більшості це не стосується, і вони можуть бути помилувані. Але для осіб, які розпалювали цю війну, які особисто оточили себе вбивцями, це є неможливим", - підкреслив генпрокурор.

Нагадаємо, Мінські угоди зобов'язують Україну "забезпечити помилування і амністію шляхом надання чинності закону, що забороняє переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями в окремих районах Донецької та Луганської областей України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram