ГоловнаПолітика

Олег Синютка: ​"Я не бачу на сьогодні підстав відсторонення Садового з посади мера"

Олег Синютка - з грудня 2014 року голова Львівської обласної державної адміністрації. До того, як перейти в команду президента, Олег Михайлович сім років працював першим помічником мера Львова Андрія Садового. Саме за запрошенням лідера "Самопомочі" пан Олег переїхав у Львів з Івано-Франківська. Втім, тепер стосунки давніх союзників похололи - у сміттєвому скандалі Синютка очікувано підтримав позицію президента і не цурався критикувати дії недавнього боса. Сам Садовий переконаний - частину відповідальності за катастрофу повинен нести і особисто Олег Михайлович, адже на посаді помічника він займався саме темою сміття.

З червня 2016 року Львівській мерії так і не вдалося впоратися зі сміттям, що накопичувалось на майданчиках Львова (станом на 21 березня у Львові було 599 переповнених сміттєвих майданчиків). Садовий стверджував, що вивіз сміття саботує центральна влада (нібито там дали вказівку не приймати львівські ТВП на жодних полігонах області, чи України загалом).

21 березня Львівська ОДА взялася за координацію вивезення сміття зі Львова. Щоб очистити усі сміттєві майданчики міста Синютці дійсно вистачило тижня - 31 березня губернатор заявив, що все сміття зі Львова вивезено та попросив ЛМР взяти питання знову під свою відповідальність. 

В інтерв'ю LB.ua ми розпитались Олега Синютку про стосунки з Андрієм Садовим, сміттєву кризу, "підкилимні домовленості" та лобіювання на Львівщині.

Фото: Маркиян Лысейко

(Розмова відбувалась у середу 29 березня).

ОДА взялася за вивіз львівського сміття. Нещодавно ви заявили, що дві компанії, які підпорядковані ЛМР, саботували вивезення ТПВ.

Я не сказав, що вони підпорядковані ЛМР. Я сказав: одна підпорядкована ЛМР, а інша нещодавно прийшла на ринок, як я вважаю за запрошенням посадовців Міської Ради. Ця компанія усунула з ринку ті компанії, які тут працювали протягом останніх 10 років. 

Які саме компанії вона усунула?

Це - ДВ "Екосвіт" та частково CAT.

Виглядає нелогічним, що Львівська мерія, яка в першу чергу репутаційно страждає від скандалу зі сміттям, саботує його вивезення. Яка тут логіка?

Я не знаю, яка логіка. Я ж не міський голова. Але мені здається, що не впоравшись із поставленою задачею, вони вирішили використати принцип айкідо і здатися: «Я нещасний, маленький, мене всі будуть жаліти». Виглядає так, що Садовий не хоче вирішувати проблему сміття особисто, інакшого пояснення, чому компанії не хочуть очищати майданчики, маючи полігони і техніку, не можу знайти. Врешті, якщо їм потрібна додаткова техніка, Адміністрація (ЛОДА - LB.ua) завжди допомагала.

Поясніть, чому Львову увесь цей час не вдавалось вивозити сміття на ті полігони, якими користувались інші населенні пункти області (що раніше теж вивозили сміття на Грибовицьке сміттєзвалище)? Ви кажете, що вся справа у тому, що Садовий не міг домовитись.

Але це дійсно так. Знаєте, чому після цих двох випадків, коли відбулось нагромадження ТПВ, нам вдається вивозити сміття. Бо я особисто телефоную до міського голови, прошу його. Спілкуюсь з багатьма активістами. Іншого варіанту немає. Можливо в мерії бракує часу, може якісь комплекси. Жодних вказівок, щоб хтось комусь забороняв брати сміття, ніхто не давав. Мені не відомо, щоб хтось з центральної влади таке робив теж.

На двох комісіях надзвичайних ситуацій я публічно просив, дайте мені, будь ласка, хоча б один факт підтвердження затримання машини – місце, номера машини і факт затримання. Двічі це зафіксовано в ході комісії. Жодного разу такої інформації офіційно не поступало. Ми можемо говорити що хочеш. Ви напишіть, автомобіль такий-то, який належить такій-то компанії з такими-то номерами під час перевезення ТПВ був затриманий там-то і там-то. А те, що кабіна від однієї компанії, сміття від іншої, а водій має накладні від третьої компанії, і його зупиняє поліцейський, то це інша справа. Якщо він відпустить машину з такими явними порушеннями, він ж буде винен. Давайте почекаємо на офіційний лист від міської влади, що така-то машина, у такому-то місті була затримана. Досі жодного факту наведено не було.

На вчорашній день залишалось 62 переповнених майданчики. Вчора ми з міським головою провели дуже відверту розмову, тому думаю до завтра у нас невивезеного сміття не залишиться. (інтерв'ю відбувалось у середу 29 березня, а вже 31 березня Синютка заявив, що все сміття вивезене зі Львова і ЛМР знову повинна взяти проблему під зону своєї відповідальності, - LB.ua). На зустрічі були всі перевізники. Я розповів міському голові про те, що компанії, які підпорядковуються ЛМР і запрошені ЛМР, лишилися єдиними, хто не хоче вивозити сміття. Міський голова дасть їм відповідні меседжі - можливо, раніше він про це не знав, можливо, не хотів знати.

Фото: Маркиян Лысейко

Добре, що розмова відбулась, бо не так давно Садовий говорив про те, що спілкуватись з вами взагалі не хоче. Цитую:«Ось, подивіться, стопка листів, звернень до мерів міст і їхні відмови приймати сміття. Мені взагалі соромно за Олега Михайловича. Але оскільки він у мене довго працював першим заступником, не хочу коментувати його слів. Мені просто соромно. Готовий (вийти на публічні дебати)з президентом, з прем’єром. З Синюткою?.. Думаю, так. Тільки це буде не зовсім коректно. Бути в дебатах з людиною, яка вела цю тему (сміття. – LB.ua), будучи моїм заступником? Що я маю розповідати — як він не виконував ту чи іншу роботу? Буде неетично з мого боку.

Я думаю, що міський голова опинився у складних життєвих обставинах.

Ви курували проблему сміття?

Я займався питанням , яке стосувалося сортування сміття і збору сміття на території міста. Те, що стосувалося вивозу сміття і Грибовицького сміттєзвалища, не входило до моїх повноважень. Про це знають всі в мерії і всі, хто займався цими питаннями. Якщо буде потрібно, міський голова обов’язково про це згадає. Ще раз хочу сказати: мер опинився у складних життєвих обставинах, які є дуже і дуже непростими. Я б навіть ворогам не побажав у такій ситуації опинитись, ми повинні просто пробачати такі речі.

Чи вважаєте ви, що повинні розділяти відповідальність за катастрофу зі сміттям, оскільки 7 років були першим заступником Садового і частково курували це питання?

Те, що відбувається на території області є важливим для мене…

Але я питаюсь, чи відчуваєте ви особисту відповідальність за те, що така ситуація склалась?

Я ще раз хочу підкреслити, що насправді відповідаю за те, що відбувається на території Львова, і якщо Львів не може справитись з вивозом ТПВ, то я розумію, що у міській господарці не все гаразд.

Як було і з 2007 по 2014 рік?

Звісно, проблем було багато. Але я пам’ятаю, в якому стані була господарка, коли я прийшов в мерію, і у якому стані вона була, коли залишив її.

В інтерв’ю Цензор.нет ви сказали «Знаєте, можливо, це звучить дуже голосно, але це правда. Він (Садовий, – ред.) знає, що я все знаю». Як розуміти цю фразу? Звучить так, ніби ви маєте на Садового якийсь компромат.

Ми ж дорослі люди. Я думаю, що нам з Андрієм Івановичем вистачить розуму ніколи не вступати в публічні дебати.

Я все знаю про міську господарку. Знаю, що реально, а що нереально зробити.

Знаєте, що проґавили...

Так, звичайно. У нас з Садовим була така домовленість: я маю право говорити і пропонувати все, що вважаю за потрібне, а рішення приймає мер. Якщо я з ними не погоджуюсь, то можу написати заяву на звільнення.

Але не треба повертатись назад. Я вдячний на 100% Садовому. Якби не він, я б не опинився у Львові. Чому він зробив пропозицію саме мені, для мене досі загадка.

Чому ви вирішили піти з його команди в БПП?

Я щойно сказав про наші домовленості. А чому саме у БПП? Бо я вважаю, що на сьогодні Петро Порошенко є єдиною людиною, яка здатна Україну витягнути з тієї ситуації, у якій ми є сьогодні. Знаючи різних політиків, які претендують на його крісло, повірте – альтернативі президенту немає. Багато речей приймається не через те, що є такий збіг обставин, що підготовлений ґрунт, а через сильну волю президента.

Фото: Маркиян Лысейко

Садовий має образу на вас за те, що ви пішли? Ви були тією людиною, якій він довіряв.

Це у нього треба питати. Думаю, що міський голова має всі підстави довіряти мені і зараз. У нас ні публічно, ні приватно ніколи не було з’ясування стосунків. Це насправді дуже важливо. Міський голова дає можливість тим, хто перебуває в його підпорядкуванні, реалізовувати свій потенціал. Це є така його добра риса. Я стараюсь, щоб довіра до мене збереглась. Тому слухаю все, що він говорить, і говорю йому відверті речі. У нас бувають непублічні зустрічі, коли ми прийшли, поговорили, попили каву.

А що він вам говорить на приватних зустрічах? Після сміттєвого скандалу рейтинг «Самопомочі» впав, а ви в ситуації зі сміттям прийняли сторону президента ( що зрозуміло, бо ви його представник), але все ж.

Так, (рейтинг впав, – LB.ua) це очевидно. Але ми маємо зрозуміти, що у смітті немає політики. Сміття можна використовувати як політику, але це суто господарське питання. Президент завжди був однієї позиції: «Nреба допомогти Львову і львів’янам, зроби все що можеш». Був постійний тиск з приводу земельної ділянки - «будь ласка, підшукайте, запропонуйте».

Але чому ж тоді це питання досі не вирішене? Ви проводили переговори з 26 компаніями щодо будування сміттєпереробного заводу, і що?

ЛОДА оголосила публічний відкритий конкурс з пропозиціями трьох земельних ділянок, на яких потенційно можна побудувати завод. Після першого туру залишилось три компанії. 10 травня ми представимо пропозиції цих компаній і з ними підемо до людей, бо без розмови з ними нічого не буде.

Але переговори з компаніями почалися не цього, не минулого року, а конкурс тільки зараз...

Я особисто веду розмови і зустрічі по цій проблематиці рік часу. Насправді, інтенсивні переговори почалися після Грибовицької катастрофи.

Чому ж до трагедії «інтенсивних переговорів» не проводилось?

Тому що питання ТПВ – питання місцевої влади. А працюючи довгий час в органах місцевої влади я пам’ятаю, як не хотілося, щоб в роботу втручались державні структури. Але коли вже сталась така подія, яку треба було розглядати на комісіях з надзвичайних ситуацій, то ми вирішили допомогти Львову.

Як вважаєте, чи дійсно Садовий може покинути посаду? У випадку кримінальної справи, наприклад.

Я не бачу на сьогодні підстав відсторонення Садового з посади мера.

Фото: Маркиян Лысейко

А вам було б цікаво зайняти посаду міського голови?

Ні. Будучи заступником мера, я мав можливість зробити багато речей. Сьогодні у мене інша посада, і говорити про її зміну немає підстав.

До вас прихильний і президент, і прем’єр, підвищення вам не пропонували?

Я не хочу ні в Київ, ні на іншу посаду. Хочу зробити тут все, що від мене залежить. Я призначений і буду звільнений з посади указом президента. Я вважаю, що я стільки ще не зробив, щоб говорити про переміщення. Це взагалі безпідставно.

Ще одна тема, де у вас з "Самопоміччю" розбіглись позиції – скандал навколо Підгорецького замку. Бізнесмен і нардеп Сергій Тарута підтвердив, що ви особисто пропонували взяти цей замок в концесію. Але публічно це все не обговорювалось. І тільки після того, як нардеп Ірина Подоляк опублікувала ваш лист до Кабміну, ви заявили, що без відкритого конкурсу ніхто замок не віддасть. Люди тоді дуже обурились такою підкилимністю. І злякались, що на місці Підгорецького замку може постати «бордель».

Ну, було загострення амбіцій «Самопомочі». Замки знаходяться в дуже поганому стані. Я не бачу зараз благодійних фінансів, за допомогою яких можна було б привести замки в порядок. Тому, звісно, постає питання залучення приватного капіталу. Але з умовами вільного доступу людей і збереження замку відповідно до архітектурних традицій. Ми повинні провести публічну дискусію і після цього провести конкурс. Я спілкуюсь з багатими впливовими людьми і мені цікаво, є інтерес, чи немає інтересу. Скажу вам, повірте, сьогодні люди не стають в чергу, щоб взяти в концесію Підгорецький замок. А з приводу «підкилимності». До рішення Кабміну щось говорити немає сенсу.

Хочу поговорити про ще одну проблему в екології області – вирубку лісів. Ситуація тут жахлива вже не перший рік. За офіційними даними за минулий рік, було незаконно вирублено 4,5 тисячі кубометрів лісу і завдано збитків до 12 млн. Водночас за неофіційними даними, цифри набагато більші.

З 2005 року (з перервами, його двічі звільняли) посаду начальника лісового управління займає Анатолій Дейнека. Він працював і в часи Януковича, активісти (зокрема «Автомайдан» і «Розвиток громади») звинувачують Дейнеку у тому, що він змушував підопічних їхати на «Антимайдан». Також його підозрюють у видачі і приватизації приміщень та квартир управління своїм знайомим. На нього були справи у прокуратурі, але зараз він далі працює. Навіть попри те, що активісти просили вас перевірити його діяльність, і у разі виявлення корупційної складової у його діях, сприяти звільненню.

Дуже довгий період часу я не погоджував призначення Анатолія Дейнеки на посаду керівника. Насправді, навколо цього було дуже багато інсинуацій, але жодного разу ніхто не піддав під сумнів його професійну придатність – і вороги, і друзі визнають Дейнеку як професіонала у своїй галузі. Якщо говорити про політичну складову, то ніхто не каже, що коли йому запропонували членство в нібито проукраїнській силі, яка потім виявилась антиукраїнською - в обмін на посаду -то він відмовився.

Фото: Маркиян Лысейко

Але на «Антимайдан» звозив підопічних..

Я не маю жодного підтвердженого факту, що він звозив людей на «Антимайдан». Те саме стосується хабарництва, що було виявлено в управлінні. Під час розслідування виявилося, що ще перед цим фактом Дейнека оголосив людині (яка взяла хабар – LB.ua) службові стягнення. Тому говорити, що ці люди взаємопов’язані немає, ніякого сенсу.

Це один з багатьох випадків корупції в управлінні лісгоспу. Тільки у серпні була викрита схема, за допомогою якої незаконно вирубувались і вивозились дерева. До цієї схеми були причетні керівник підрозділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, працівник Державної фітокарантинної служби, екс-працівник Галицької районної адміністрації та інші особи. 

Я думаю, що на Дейнеці відображається негативна ситуація, яка довгий час була в лісгоспі. В мене все дуже просто в цьому питанні, якщо буде доведено хоч один злочин…

А ви зробили те, про що вас просили активісти, перевірили його роботу?

Так. Вона була задовільною: ні я, ні правоохоронні органи не побачили ніяких фактів того, що Дейнека має якісь злочинні відношення.

Ви бачили його декларацію? Він не бідує.

Не бачив. А ви мою бачили? Це ні про що не говорить.

Нашу розмову перериває дзвінок. Олег Синютка підіймає мобільний. Слухаючи, хмурить брови. Пізніше пояснює:

В Луцьку вчора стріляли в посольство, а у нас тепер по переході люди з антиукраїнськими гаслами ходять. Провокації.

Так, останнім часто таке. Можна згадати акцію біля Шегинь, коли люди вийшли з плакатами «Польща, допоможи своїм братам». Якісь політичні сили у цьому замішані?

Фото: Маркиян Лысейко

Скоріше за все.

А які саме?

Згодом, все буде зрозуміло ( хитро посміхається).

Добре, давайте тоді повернемось до теми області. Ні для кого не секрет, що на велику частину Львівщини мають вплив брати Дубневичі.

Вони мають великий бізнес на території області.

Великі ділянки землі, лісів, минулого року ви передали їм ще одну земельну ділянку.

Під будівництво сонячної електростанції. Мені здається, що сьогодні у нас немає бізнесменів, які б захотіли ділянки під сонячні електростанції чи під будівництво іншої альтернативної енергетики, і цього не отримали.

Різниця у тому, яким чином Дубневичам дістаються земельні ділянки і державні кошти на округи. (На Львівщині Дубневичі виграли тендерів понад 1 млрд грн). У Дубневичів свої люди в керівництві області – голова облради Олександр Ганущин був помічником Ярослава, зокрема, голови трьох важливих комітетів в облраді є теж людьми до них наближеними. 

Що це погано, що він був помічником? Наскільки я знаю, голова облради є рівновіддаленим від всіх груп і впливів. І навіть якби усі вони були їх людьми, то не змогли б забезпечити таку підтримку – в облраді багато фракцій, і все голосується. Насправді сьогодні я дуже вдячний і людям, і бізнесменам, і народним депутатам. Ми фактично зуміли об’єднатись на Львівщині. І це багатьом не подобається. Ми домовились – спочатку інтереси Львівщини, потім – свої власні. Чому ви не хочете повірити, що у цій державі щось змінилось?

Бо в одному з інтерв’ю ви сказали, що нічого поганого у лобізмі Дубневичів не бачите (минулого року округу Дубневича дали майже чверть грошей, виділених усій Львівщині держфондом на регіональні проекти).

Якщо ми за допомогою депутатів можемо залучити кошти в область, що тут поганого? Поки немає вироку суду, я ж не можу підійти до людини і сказати, що вона - злочинець. Давайте будемо себе вчити мати однакове ставлення до всіх. Це те саме, що з е-декларуванням. Чому одні повинні декларувати, а інші ні? Яка мені різниця, яке у бізнесмена прізвище?

Фото: Маркиян Лысейко

Вас не ображає, коли вас асоціюють з особами, яких підозрюють у корупційних схемах, на яких відкриті кримінальні провадження в НАБУ, СБУ?

Що я повинен вийти на Майдан і кричати, що я проти корупції? Люди мають право говорити будь-що. За два роки ніхто мені не може закинути, що я приближений до якогось бізнесового клану чи групи. Я від усіх них рівновіддалений. Ніхто не може мені сказати: піди зроби те, чи се. Всі мають розвивати бізнес, якщо він в законних рамках.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram