ГоловнаПолітика

У Львівській області розкрили схему з експорту лісу

Вартість незаконно експортованої деревини - понад 30 мільйонів гривень.

У Львівській області розкрили схему з експорту лісу
Фото: npu.gov.ua

Поліція і прокуратура Львівської області припинили діяльність групи осіб, які організували злочинну схему з вирубування лісу та вивезення його за кордон.

Як повідомляють на сайті Нацполіції, в схемі було задіяно понад 15 осіб: співробітники Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної фітокарантинної служби, митні брокери, банківські працівники, адвокати, керівники приватних підприємств і жителі Волинської області.

Її учасники виконували весь перелік завдань і виготовляли повний пакет дозвільних документів - на незаконно вирубаний ліс на території Львівської та Волинської областей, на вивезення його з лісогосподарств, на походження деревини. Також вони отримали понад 200 сертифікатів із реальними підписами і мокрими печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, що дозволяло безперешкодно вивозити ліс за кордон.

Спеціально для цієї діяльності створили низку фіктивних підприємств. Для заниження митної вартості експортованого лісу правопорушники уклали зовнішньоекономічні контракти з офшорними компаніями.

Валюта за деревину надходила на банківські рахунки фіктивних фірм. На цій стадії залучалися банківські працівники. Вони прискорювали процес переведення в готівку коштів. Надалі кожен учасник отримував гроші за свою частину виконаної роботи.

Крім того, організатори злочинної схеми торгували сертифікатами про походження лісу. Суб'єкти господарювання області та Західного регіону, у яких був ліс, але не було відповідних документів, мали можливість його придбати за 10 тисяч гривень.

За вказаною схемою експортовано 12 тисяч кубометрів лісу різних порід. Вартість деревини становить понад 30 мільйонів гривень.

Задіяні в схемі підприємства не сплатили до бюджету близько 10 мільйонів гривень обов'язкових платежів.

Правоохоронці провели понад 30 санкціонованих обшуків і вилучили дві тисячі кубометрів підготовленого до експорту дуба, печатки фіктивних фірм експортерів, банківські картки, відбитки підписів, а також фінансово-господарську документацію.

На цей момент трьом учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру: головному спеціалісту Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України, організатору схеми за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво); ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)); ч. 1, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України, директору фіктивного товариства за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво); ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)) КК України.

Затриманих доставили до районного суду Львова для обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, в п'ятницю СБУ повідомила, що разом із прокуратурою спіймала керівників п'яти державних лісогосподарств Буковини на розкраданні та нелегальному експорті деревини.

Нагадаємо, в 2015 році в Україні незаконно вирубали 24 тис. куб. м лісу. 

У липні 2015 року набув чинності закон, яким вводиться 10-річний мораторій на експорт лісо- і пиломатеріалів у необробленому вигляді. Однак це не зупинило масове вирубування лісів.

У травні Кабмін заборонив санітарне вирубування лісу і звільнив голову Держлісагентства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram