ГоловнаПолітика

Україна спростувала напрацювання в Мінську документа про амністію на Донбасі (оновлено)

Пропозиції Мореля виявилися не узгодженими з представниками Києва.

Україна спростувала напрацювання в Мінську документа про амністію на Донбасі (оновлено)
Представители Украины в подгруппах ТКГ

Жодних документів про амністію бойовиків на Донбасі в рамках засідань Тристоронньої робочої групи в Мінську не напрацьовували, заявила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік після завершення її засідання в середу повідомив журналістів, що координатор підгрупи з політичних питань П'єр Морель представив неофіційний, робочий документ з питань амністії на підставі письмових пропозицій сторін.

Геращенко у своєму фейсбуці категорично заперечує це.

"Щодо амністії. Відповідально заявляю, що ні 15.12, під час зустрічі підгруп у Мінську, ні під час попередніх дискусій, ні на політичній (я це добре знаю від своїх дорогих колег Романа Безсмертного та Володимира Горбуліна), ні на нашій гуманітарній жоден проект закону не обговорювався і, тим паче, не приймався. Так, ми вивчаємо досвід проведення амністій в інших країнах - наприклад, у Хорватії амністія тривала 12 років, так, ми регулярно вислуховуємо шантаж бойовиків і їхні істеричні вимоги терміново ухвалити амністію (розуміють, що з їхнім бекграундом їм скоро і в РФ заборонять в'їзд), але жодних конкретних і предметних документів не напрацьовувалось", - написала вона.

Геращенко наголосила, що закон про амністію ухвалюватимуть не мінські групи, а парламент України, і саме там цей документ обговорюватимуть.

"При цьому Україна чітко стоїть на таких позиціях: повинен бути виконаний пункт мінських угод про звільнення заручників, яких на сьогодні утримують у бойовиків 139! Їх катують, до них не допускають місію Червоного Хреста. А амністія повинна прийматися так, як у всіх країнах , де відбувалися схожі процеси - після остаточного припинення вогню, а не коли конфлікт ще триває, тому що це безкарність. І має бути чіткий поділ злочинів й осіб на тих, хто не потрапляє ні під одну амністію: а це причетні до вбивств, тортур й інших злочинів проти людяності", - підсумувала вона.

Оновлено. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік визнав, що проект амністії розробив координатор політичної підгрупи.

Цей неофіційний документ про принципи і порядок амністії бойовиків, причетних до конфлікту на сході України, учасники переговорів будуть обговорювати в січні 2016 року, передає ВВС.

Нагадаємо, Мінські угоди зобов'язують Україну "забезпечити помилування й амністію шляхом запровадження закону, що забороняє переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької та Луганської областей України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram