ГоловнаПолітика

Україна надала громадянство колишньому депутатові Держдуми, який дав свідчення проти Януковича

"4 грудня закінчилися мої повноваження депутата, а 6 грудня я став громадянином України". 

Україна надала громадянство колишньому депутатові Держдуми, який дав свідчення проти Януковича
Денис Вороненков
Фото: vg-news.ru

Україна надала громадянство колишньому депутатові Державної Думи Денису Вороненкову, який дав свідчення у справі про державну зраду Віктора Януковича.

"Я вже громадянин України. 4 грудня закінчилися мої повноваження депутата Державної думи, а 6 грудня я став громадянином України", - заявив він в інтерв'ю "Цензору".

Він також підтвердив, що співпрацює з українським слідством.

"Я б не хотів розповідати матеріали попереднього слідства, але коротко ... Так, я дав свідчення у справі про державну зраду Януковича. Я вважаю це своїм обов'язком, допомогти своїй країні і викрити цього негідника. Раніше судимого кримінальника, який зрадив свій народ, який втік і звернувся з проханням увести війська іншої держави для знищення своїх громадян", - заявив депутат.

Вороненков натякнув, що збирається здобути якусь посаду в Україні. "Я зараз перебуваю в стадії перемовин. Спочатку я отримав громадянство, тому що не будучи громадянином країни, складно претендувати на заняття будь-яких державних посад", - заявив він.

"Україна для мене - друга рідна країна. Тут теж моє коріння, у Херсонській області. Тому я тут не відчуваю себе чужим, приїжджим. Україна бере всіх, хто в неї вірить. Є багато проблем, але є вектор розвитку, є дух свободи, є люди нормальні. Перше, що ми побачили, приїхавши сюди - люди добрі, нормальні, немає злих осіб. Із Києва не хочеться їхати", - додав він.

Вороненков, будучи депутатом Держдуми, голосував за анексію Криму і введення російських військ в Україну.

Нагадаємо, Вороненков представляв Комуністичну партію в Держдумі. У грудні разом з дружиною - теж колишнім депутатом Державної Думи - він переїхав до Києва.

23 січня Луценко казав про те, що його відомством були допитані два депутата Держдуми. Один із них - Ілля Пономарьов (йому минулого року дали дозвіл на проживання в Україні), другого генпрокурор не назвав. "Їхні свідчення вказують на те, що механізм уведення військ РФ на територію України був запущений Кремлем ще в грудні, коли Майдан ще стояв у центрі Києва. Під час візиту Суркова в грудні вже говорилося про ймовірне військове вторгнення", - сказав Луценко.

Віктору Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram