ГоловнаПолітика

Транзит аміаку відновили після втручання Гройсмана

Аміак виробництва ВАТ "Тольяттіазот" знову транспортується з 3 лютого.

Транзит аміаку відновили після втручання Гройсмана
Фото: hubs.ua

Рішення про відновлення транзиту аміаку територією України ухвалили за підтримки прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана після детального вивчення ситуації, позицій сторін й особливостей роботи УДП УХТА. Про це пише "ДС" із посиланням на прес-службу компанії.

Згідно з повідомленням, відповідно до наказу МЕРТ від 1 лютого ц.р., УДП "Укрхімтрансаміак" припинив трудові відносини з в.о. директора підприємства Олександром Усенком. Новим в.о. директора 2 лютого ц.р. призначено Ігоря Трегубенка, заступника директора з виробничо-технічних питань.

На цей момент ТоАЗ і УХТА працюють на умовах чинного контракту. "Нами проводяться переговори і вирішується питання про стан взаєморозрахунків між ТоАЗ і УДП "Укрхімтрансаміак". Для формування правової позиції підприємства знадобиться якийсь час. На цей же момент ключове завдання - відновити ритмічну, безпечну і безаварійну експлуатацію магістрального аміакопроводу", - підкреслили в УХТА.

Нагадаємо, транзит аміаку виробництва ВАТ "Тольяттіазот" територією України було припинено 23 грудня 2016 року. Своє рішення УХТА обґрунтувало відмовою ТоАЗ від підписання нової додаткової угоди до чинного контракту від 24 грудня 2007 р., що передбачає підвищення плати за транзит тонни аміаку територією України на $1,33, до $45,10. При цьому колишнє керівництво УХТА відмовлялося надати ТоАЗ будь-які обґрунтування підвищення тарифу.

У січні ц.р. колишнє керівництво УДП "Укрхімтрансаміак" заявило про намір законсервувати об'єкти української ділянки аміакопроводу, що, за оцінкою експертів, призвело б до повної зупинки транзиту аміаку через територію України та, як наслідок, його перевалки АТ "Одеський припортовий завод", а також неотримання доходів бюджету від ренти за транзит аміаку в розмірі 1,13 млрд грн.

3 лютого 2017 року УДП "Укрхімтрансаміак" відновило транзит аміаку виробництва ВАТ "Тольяттіазот".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram