ГоловнаЕкономікаДержава

"Укрхімтрансаміак" має намір законсервувати магістральний аміакопровід

Консервація аміакопроводу "Тольятті-Одеса" призведе до повної зупинки транзиту аміаку через територію України.

"Укрхімтрансаміак" має намір законсервувати магістральний аміакопровід
Фото: hubs.ua

ДП "Укрхімтрансаміак" (УХТА) має намір законсервувати об'єкти української ділянки аміакопроводу. Про це йдеться в листі підприємства, який потрапив до рук "Інтерфаксу".

Варто зазначити, що консервація аміакопроводу "Тольятті-Одеса" призведе до повної зупинки транзиту аміаку через територію України і, як наслідок, його перевалки АТ "Одеський припортовий завод", а також неотримання доходів бюджету від ренти за транзит аміаку в розмірі 1,13 млрд грн.

УХТА обґрунтовує своє рішення відмовою ВАТ "Тольяттіазот" (ТоАЗ) від підписання нової додаткової угоди №28 до чинного контракту, яка передбачає підвищення плати за транзит тонни аміаку територією України на 1,33 дол. - до 45,10 дол. Збільшення тарифу в УХТА пояснюють зростанням вартості "інших послуг", що включають перевалку, здійснювану ОПЗ, а також митне оформлення експорту аміаку.

У свою чергу представники ТоАЗ заявляють, що згідні виключити з нинішнього контракту з УХТА нібито "збиткові" послуги з перевалки та митного оформлення аміаку шляхом переходу на прямий договір між "Тольяттіазот" і Одеським припортовим заводом. "УХТА ігнорує наші пропозиції і наполягає на збереженні в складі контракту вищевказаних нібито збиткових послуг. Також УХТА відмовляється надати роз'яснення, з яких статей складається пропонована ними нова ціна і за рахунок чого відбулося підвищення вартості перевалки. Тоді як протягом 2016 року УХТА надавав споживачам в Україні ідентичну послугу з транспортування аміаку за ціною 35,9 грн, не заявляючи про збитковість відповідного тарифу", - підкреслили в прес-службі ТоАЗ.

Нагадаємо, згідно з чинним контрактом між ТоАЗ і УХТА, загальна вартість транзиту тонни аміаку українською частиною аміакопроводу "Тольятті-Одеса", становить 43,77 дол. УХТА відмовилося відновлювати транзит аміаку у 2017 році, поки ТоАЗ не погодиться підвищити плату за транзит до 45,10 дол. 18 січня 2017 р. ВАТ "Тольяттіазот" звернулося до Міжнародного комерційного арбітражу при ТПП України з позовом про стягнення в розмірі 11,5 млн доларів збитків, завданих ВАТ "Тольяттіазот" невиконанням договірних зобов'язань за чинним контрактом від 24 грудня 2007 р. УХТА вимагає від ТоАЗ сплатити надбавку до тарифу за транзит аміаку територією України за період після набуття чинності рішення ВАСУ від 15 листопада 2016 р., що визнав незаконним введення надбавки і скасував відповідний наказ МЕРТ №1003 від 18.08.2015 р. про підвищення тарифу на транзит аміаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram