ГоловнаПолітика

Харківський губернатор Світлична в День закоханих здала кров

Голова ОДА зізналася в любові до України.

Харківський губернатор Світлична в День закоханих здала кров
Фото: kharkivoda.gov.ua

У День святого Валентина керівник Харківської області Юлія Світлична підтримала акцію харківських учасників антитерористичної операції і здала кров. Про це повідомляє сайт ХОДА.

«Сьогодні - в День усіх закоханих - кожен намагається приділити якомога більше уваги тим, кого любить. Ми закохані в Україну, тому сьогодні здаємо кров для наших воїнів, які перебувають у Харківському військовому госпіталі, - пояснила Юлія Світлична. - Це була спільна ініціатива воїнів та учасників АТО. Я її, безумовно, підтримала. Сподіваюся, що це стане хорошим прикладом для харків'ян і вони також підтримають цю акцію».

Разом з керівником області в КЗОЗ «Харківський обласний центр служби крові» здати кров для бойових побратимів прийшли й учасники АТО.

«Я відслужив повний термін першої мобілізації: спочатку у 22-му харківському батальйоні, потім перевівся в 92-гу бригаду. У бою був поранений, кров мені теж переливали, тому не за чутками знаю, що кров хлопцям потрібна. Мені поранення здати кров не завадило, вже видужав, все добре. А кількох хлопців лікарі не допустили - тих, у кого поранення були нещодавно», - розповів один з учасників акції Євген Волощук.

14 лютого Євген здавав кров уперше. Каже, про акцію дізнався від побратимів з Обласної спілки ветеранів АТО і відразу вирішив підтримати ініціативу.

В обласному центрі служби крові відзначають: з початку антитерористичної операції кількість донорів зросла.

«Потік донорів суттєво збільшився з 2014 року. Причому приходять молоді донори, багато дівчат, які ніколи раніше не здавали кров. Це говорить про те, що люди - патріоти», - зазначає Лілія Петрова, операційна медсестра, яка пропрацювала в центрі понад 40 років.

В середньому на добу здавати кров до обласного центру приходять близько 70-80 донорів. Також у регіоні працюють 12 відділень, які займаються заготівлею донорської крові.

«Протягом місяця у нас близько 2,5 - 3 тисяч донацій по всій Харківській області, - наводить дані завідувач відділом комплектування донорських кадрів Харківського обласного центру служби крові Юрій Верховенко. - Цих запасів вистачає для того, щоб повністю забезпечити заклади охорони здоров'я Харківської області компонентами крові. 50% донацій - від постійних, кадрових донорів, для яких донорство вже стало ідеологією. До речі, Юлія Світлична також є нашим постійним донором. Сьогодні вона здавала кров уже вп'яте. Протягом останніх трьох років вона приходить регулярно і здає кров для військового госпіталю».

Юрій Верховенко зазначив: різні акції дозволяють залучити в центр нових донорів, у тому числі з рідкісними групами крові.

Під час візиту в центр служби крові голова ХОДА проінспектувала роботу установи та зазначила, що вже на найближчій сесії обласної ради заплановано виділити кошти на закупівлю необхідних центру витратних матеріалів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram