ГоловнаПолітика

Марчук вважає неминучим болісний компроміс щодо Донбасу

Парламентер від України визнає можливим "особливий режим" функціонування кордону.

Марчук вважає неминучим болісний компроміс щодо Донбасу

Україні доведеться піти на болісні поступки у вирішенні конфлікту на Донбасі, заявив представник країни в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Висловлю свою суб'єктивну думку. Україна неминуче наближається до хворобливого етапу. Світовий досвід подібних конфліктів каже, що в підсумку всі доходять до хворобливого компромісу і діапазону поступок. Але не тих, які пропонував Віктор Пінчук", - сказав він в інтерв'ю LIGA.net.

За його словами, не можуть бути предметом компромісу питання державного кордону, суверенітету, незалежної зовнішньої і внутрішньої політики, а також інші базові параметри державності.

"Але є доволі широкий спектр урегулювання, елементи якого містяться в зоні можливого компромісу. Перш за все, йдеться про так званий перехідний період і принципи формування місцевих органів влади на цей відрізок часу. До цих адміністрацій можуть увійти представники місцевого населення, які залишалися на тимчасово окупованій території і змушені були десь працювати, але вони не брали участі в бойових діях проти ЗСУ. Центральна влада, забезпечуючи функціонування загальнонаціонального законодавства, бере на себе допоміжну роль і залучає міжнародні інвестиції на відновлення, а робочі моменти повинні вирішувати місцевими жителі", - зазначив Марчук.

Говорячи про те, хто контролюватиме ділянку кордону з Росією, Марчук допустив особливий режим його функціонування.

"Якщо державний кордон ніколи не може бути предметом компромісу, то особливий режим його функціонування в перехідний період може бути предметом для дискусії, але тільки в інтересах місцевого населення", - сказав він.

На його думку, Україні також доведеться піти на поступки під час відведення військової техніки від лінії фронту.

При цьому Марчук вважає, що українська влада відтягує вирішення питання з Донбасом.

"Українці... хочуть швидкої і повної перемоги з тією умовою, щоб це не позначилося на їхньому звичному способі життя. Так не буває. Ми вже впритул підійшли до того, що пора ставити питання і озвучити країні, до якого рівня компромісу може піти Україна. Політик, який це озвучить, дійсно стане камікадзе і втратить рейтинг. Тому момент відтягується до останнього. Тим паче, що нинішня Верховна Рада не пропустить ніяких компромісів. Але по-іншому швидких результатів ми не дочекаємося. Ультимативність щирій і праведній патріотичній позиції в низці випадків буде ускладнювати нам задачу з урегулюванням ситуації", - зазначив він.

Нагадаємо, 30 грудня бізнесмен Віктор Пінчук запропонував, щоб Україна відмовилася від ідеї стати членом Європейського Союзу і НАТО, не порушувала питання територіальної приналежності Криму, провела місцеві вибори на Донбасі до відновлення контролю над окупованими районами.

Після скандалу, що вибухнув, Пінчук написав нову статтю, в якій заявив, що його неправильно зрозуміли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram