ГоловнаПолітика

Представником України у Контактній групі з питань Донбасу замість Кучми став Марчук (оновлено)

Його призначив Петро Порошенко.

Представником України у Контактній групі з питань Донбасу замість Кучми став Марчук (оновлено)
Фото: ukrinform.ua

Представником України у переговорах Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі став Євген Марчук.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко у Фейсбуці.

"Президент Порошенко призначив Євгена Кириловича Марчука представником України в ТКГ. Євген Кирилович усі ці важкі роки гідно представляв Україну у сфері безпеки. Він добре орієнтується у проблематиці мінських переговорів і жорстко відстоюватиме національні інтереси України", - написала вона.

Оновлення 13:10. Слова Геращенко підтвердила прес-служба Адміністрації президента.

21 листопада Порошенко підписав розпорядження №210/2018, яким уповноважив Марчука представляти Україну у ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях. Марчук здійснюватиме діяльність, передбачену цим розпорядженням, на громадських засадах.

Розпорядженням також звільнено від виконання обов'язків другого президента України Леоніда Кучму.

Марчук - колишній глава СБУ, екс-міністр оборони, екс-секретар РНБО, екс-прем'єр-міністр України, генерал армії.

Нагадаємо, 5 вересня 2014 року у столиці Білорусі були підписані так звані Мінські угоди. Відтоді двічі-тричі на місяць проходять засідання ТКГ з їх виконання. У жовтні переговори зайшли в глухий кут через позицію Росії, яка відмовлялася скасувати призначені на 11 листопада "вибори" на неконтрольованих українською владою територіях Донецької та Луганської областей. Також без прогресу залишається питання обміну заручниками.

2 жовтня 2018 року екс-президент України Леонід Кучма завершив роботу у ТКГ. Він говорив, що представником України на переговорах замість нього може стати радник президента, колишній перший заступник міністра закордонних справ Руслан Демченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram