ГоловнаПолітика

Марчук не бачить перспективи введення миротворців ООН на Донбас

"На варіант примусу до миру Росія ніколи не погодиться".

Марчук не бачить перспективи введення миротворців ООН на Донбас
Фото: qha.com.ua

Представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук не бачить перспективи введення найближчим часом миротворчого контингенту ООН на Донбас, передає Інтерфакс-Україна.

"Відверто кажучи, не надто сподіваюся, що вдасться найближчим часом з миротворчим контингентом щось позитивне вирішити", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу".

Марчук зазначив, що для ситуації на Донбасі можуть підходити два види миротворчих операцій: підтримання миру і примусу до миру, і останній передбачає застосування зброї самими миротворчими контингентами щодо порушників миру чи тих, хто нападає на миротворців.

"На варіант примусу до миру Росія ніколи не погодиться. Вона і зараз не погоджується на миротворчу операцію підтримання миру. А чому "підтримання миру"? Тому що це коли сторони домовилися про мир, але є багато непорозумінь, порушень і т.д. У цьому випадку домовленість є, але її потрібно просто підтримати: розвести сторони, розтягнути подалі, потім перехідні тимчасові адміністрації в деяких місцях під егідою ООН вводяться", - пояснив він.

Марчук зазначив, що оскільки вже пролунало багато заяв на різних рівнях, у тому числі від "ватажків ОРДО і ОРЛО" про те, що вони проти запропонованої Україною ініціативи введення миротворців, то він не бачить найближчим часом перспективи введення миротворців.

"Хоча це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що порушив це питання на Генасамблеї ООН", - вважає він.

Нагадаємо, Україна вже третій рік просить ввести миротворців на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram