ГоловнаСуспільствоВійна

Ващиковський назвав три можливі варіанти розміщення місії ООН на Донбасі

Жоден наразі не вбачається реалізованим.

Ващиковський назвав три можливі варіанти розміщення місії ООН на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Є три варіанти розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі. При цьому РФ наполягає, щоб у місії не було країн НАТО і "керівництво" ОРДЛО стало суб'єктом діалогу, на що не можуть погодитися багато країн, зокрема й Польща.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю РАР, пише "Укрінформ".

"Перший варіант передбачає початок миротворчої операції, яка відрізала б Донбас від України. На цю концепцію, найпевніше, не погодиться Київ, оскільки це призведе до тривалого від'єднання східних регіонів від України", - повідомив Ващиковський.

Другий сценарій, за його словами, полягає в організації роботи миротворчої місії на російсько-українському кордоні. "Але на цей варіант, ймовірно, не погодиться Москва, оскільки це означало б позбавлення сепаратистів російської допомоги й підтримки", - наголосив Ващиковський.

Як зазначив міністр, у третьому сценарії Росія наполягає, щоб місія ООН була об'єднана з місією ОБСЄ та своїм моніторингом покривала весь Донбас.

"Здається, що цей сценарій буде складно реалізувати, враховуючи масштаби - це потребувало б багатотисячної операції. Додатково росіяни ставлять вимогу, щоб до складу місії не входили солдати країн НАТО, а лише нейтральних країн", - повідомив глава польської дипломатії.

За його словами, деякі країни наважилися б на участь у такій операції.

"А найбільшою проблемою є те, що така операція загрожує набуттям сепаратистами на Донбасі легітимності, оскільки мала б бути підписана якась угода із сепаратистами. Це могло б підняти їхній політичний статус, що є проблемою як для України, так і для інших країн, зокрема Польщі, які не визнають сепаратистів", - наголосив Ващиковський.

Він зазначив, що потрібно й далі шукати компроміс, який з одного боку давав би гарантію припинення бойових дій і безпеки для місцевого населення, а з іншого - не привів би до тривалих політико-правових змін.

Ващиковський зазначив, що Польща, як непостійний член Ради безпеки ООН в 2018-2019 роках, веде консультації з Україною, США, Великобританією та іншими країнами щодо можливого введення місії ООН на Донбасі.

Водночас він наголосив, що Варшава усвідомлює обмеженість поля для маневру: Росія, як постійний член Ради безпеки ООН, заблокує будь-яке рішення, яке не відповідатиме її інтересам.

"З іншого боку, ми знаємо випадки ефективного тиску на одного з членів Ради. Тому ми не плануємо відмовлятися від того, щоб такий тиск здійснювався", - констатував Ващиковський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram