ГоловнаПолітика

Переговори Контактної групи з питань Донбасу зайшли в глухий кут через позицію Росії

РФ відмовилася скасувати псевдовибори в "ДНР" і "ЛНР".

Переговори Контактної групи з питань Донбасу зайшли в глухий кут через позицію Росії
Круглый зал переговоров в гостинице 'Президент-Отель' в Минске
Фото: belarushotels.by

Росія відмовилася скасувати призначені на 11 листопада псевдовибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це повідомив представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, посол Олександр Моцик.

За його словами, ймовірність проведення "виборів" у "ДНР" і "ЛНР" становить 99%.

"Ми не вмовили Росію скасувати "вибори", які вона хоче провести на окупованих територіях Донбасу 11 листопада... Ми бачимо, що РФ буде їх проводити. Ці "вибори" на 99% відбудуться", - сказав Моцик.

Він також також заявив, що переговори ТКГ у мінському форматі зайшли в глухий кут.

"Пройшов 97 раунд переговорів. Ситуація близька до тупикової, і вона стала такою через позицію Росії", - сказав посол, зазначивши, що Росія хоче "заморозити" конфлікт на Донбасі і відмовляється від дипломатичного врегулювання ситуації.

Моцик також розповів, що російська сторона не бажає йти на створення окремої переговорної групи - з питань кордону.

Нагадаємо, після вбивства ватажка "ДНР" Олександра Захарченка 31 серпня російська окупаційна влада призначила вибори ватажків "ДНР" і "ЛНР", а також так званих "народних рад" на 11 листопада.

Колишній президент України Леонід Кучма, який представляв країну в ТКГ, назвав рішення про "вибори" загрозою для мирного врегулювання. Українське МЗС вважає рішення РФ про "вибори" на окупованих територіях достатньою підставою для нових санкцій. Також проти висловилися представники Євросоюзу.

Спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер закликав Росію скасувати "вибори" на окупованих територіях і підкреслив, що Україна виконує свою частину для миру на Донбасі, тепер черга Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram