ГоловнаПолітика

ТКГ не досягнула прогресу в питанні звільнення заручників, - Геращенко

"Москва не визнає своїх росіян в українських в'язницях. ОРДЛО займає деструктивну позицію".

ТКГ не досягнула прогресу в питанні звільнення заручників, - Геращенко
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко розповіла про черговий раунд переговорів щодо Донбасу в Мінську.

Про це вона написала в Фейсбуці.

"Мінськ не синодальний, але теж драматично - непростий. Сьогодні відбулося чергове засідання ТКГ і чотирьох робочих груп. Україна в ТКГ сьогодні представляв радник президента Руслан Демченко, який всі ці роки допомагає в супроводі мінського процесу і роботи ТКГ і груп. Офіційний представник в ТКГ буде призначений і оголошений президентом Порошенком, це буде високопрофесійний і патріотичний українець, який буде гідно і жорстко представляти нашу позицію (як це відбувається і зараз)", - повідомила Геращенко.

За її словами, українська сторона в черговий раз зажадала від РФ скасувати нелегітимні "вибори" в ОРДЛО.

"Фейкові вибори, які Кремль планує провести на окупованих територіях 11 листопада, не відповідають букві і духу Мінських угод, спрямовані на дестабілізацію ситуації і зрив мирних переговорів. Вимога негайно скасувати псевдовибори піднімали не тільки на ТКГ, а й у всіх робочих групах", - наголосила Геращенко.

"Ключова тема гуманітарної групи - питання звільнення заручників. Тут немає ніякого прогресу. Москва не визнає своїх росіян в українських в'язницях. ОРДЛО займає деструктивну позицію. Ми також нагадали координатору ОБСЄ Фрішу, що його не допустили до всіх ув'язнених в ОРДЛО, яких катують. В черговий раз підняли питання підлітків, незаконно затриманих бандитами в окупованому Донецьку ще в вересні 2016 року", - повідомила віце-спікер Ради.

"Представники ОРДО обіцяли ОБСЄ відпустити дітей ... до грудня 2016 року і замість того зараз засудили їх до тюремних термінів .... за шпигунство. Очікуємо від ОБСЄ жорсткої позиції щодо дітей і підлітків", - додала вона.

Також українська сторона засудила спроби агресії проти неозброєних спостерігачів і заявила про недопущення обстрілів спостерігачів.

Нагадаємо, 2 жовтня екс-президент України Леонід Кучма, який представляв Україну в ТКГ, завершив свою участь в Мінському процесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram