ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Кодекс України з процедур банкрутства - фінішна пряма

Вже цього тижня парламент може ухвалити у другому читанні наш проект Кодексу України з процедур банкрутства. За роки незалежності це перший комплексний документ, що має регулювати всі процедури банкрутства, як юридичних, так і фізичних осіб. І саме законодавче регулювання відновлення платоспроможності фізосіб буде довгоочікуваним нововведенням, над яким ми працювали багато років.

Фото: strah-pravda.ru

Справа в тому, що в розвинених країнах вже багато років існує процедура банкрутства та відновлення платоспроможності фізичних осіб. В Україні ж досі, якщо людина має боргові зобов‘язання, вона буде їх сплачувати до смерті, а потім вони перейдуть у спадок нащадкам. Тому прописана в проекті Кодексу процедура банкрутства надає людям другий шанс, щоб відновити свою платоспроможність, погасити борги, які може сплатити, а які не може - списати за рішенням суду.

Ми справді довго працювали над документом, вивчали світовий досвід та рекомендації міжнародних фінансових організацій, в тому числі рекомендації Світового банку, які викладено у його Звіті про існуючі системи банкрутства фізичних осіб у світі, працювали з вітчизняними експертами та всіма зацікавленими сторонам. І це дозволило нам знайти «золоту» середину, щоб максимально безболісно як для боржника, так і кредитора вирішити питання протермінованої заборгованості, передбачивши і низку запобіжників від різноманітних махінацій, і певні гарантії.

Так, зокрема, лише боржник зможе ініціювати порушення процедури банкрутства. Тобто кредитор, якщо на те немає згоди боржника, не зможе розпочати відповідний процес - це серйозний запобіжник від недобросовісних кредиторів та можливих зловживань. Також неможливо буде задля погашення боргу забрати єдине житло боржника, якщо це квартира до 60 квадратних метрів чи приватний будинок до 120 квадратних метрів. Не включатимуться до ліквідаційної маси й кошти, що перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та фондах соціального страхування.

Що ж до захисту інтересів кредиторів, то Кодексом передбачено кілька тестів на добросовісність божника: на вході в систему, у самому процесі розгляду справи та щодо наслідків визнання особи банкрутом. До прикладу, якщо під час процедури банкрутства виявиться недоброчесність боржника і приховування ним доходів та статків, йому буде відмовлено у списанні боргу.

Ухвалення цього Кодексу України з процедур банкрутства сприятиме захисту прав українців та розвитку бізнесу, який також отримає гарантії для стабільної роботи. Тому дуже сподіваюсь, що цього тижня Верховна Рада його схвалить і вже за півроку Кодекс запрацює.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram