ГоловнаПолітика

Посол Німеччини визнав можливими вибори на Донбасі в присутності російських військ

Ернст Райхель вважає, що Мінських угод не виконують обидві сторони.

Посол Німеччини визнав можливими вибори на Донбасі в присутності російських військ
Фото: rbc.ua

Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель допустив, що вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися в присутності російської армії.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"Без сумніву, це досить складно собі уявити - проведення місцевих виборів без забезпечення безпеки. Але я переконаний, що це не є чимось неможливим, усе залежить від умов. Можу навести історичний приклад. Останні парламентські вибори в НДР, які мали замінити комуністичний режим, відбулися в присутності Західної групи радянських військ і за тодішнього комуністичного режиму в НДР. Але вибори призвели до його заміни. Я, звичайно ж, не стверджую, що ситуація на Донбасі ідентична, я просто хочу сказати, що все залежить від обставин. Тому ми повинні зробити обставини такими, щоб вибори стали можливими", - сказав він.

Проводити вибори, за словами Райхеля, можна, якщо будуть забезпечені умови, що відповідають європейським стандартам.

"І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборну кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам. Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор", - зазначив посол.

Райхель також підтвердив наявність німецько-французького варіанта "дорожньої карти" реалізації Мінських угод.

"Німецько-французька версія лежить приблизно посередині між російською й українською", - сказав він.

Поряд із цим посол Німеччини заявив, що Україна також не виконує Мінські угоди.

"Сторони не виконують їх зараз у повному обсязі - важке озброєння не відведено, а відбувається якраз навпаки - сторони зближуються, і в цьому є велика небезпека. Тому нинішня ситуація змушує нас ще раз наголосити на необхідності виконання Мінських угод... Практично не виконано всі [пункти Мінських угод]", - сказав Райхель.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram