ГоловнаПолітика

На ремонт доріг потрібно 50 млрд гривень, - Омелян

Торік відремонтували тисячу доріг.

На ремонт доріг потрібно 50 млрд гривень, - Омелян
Фото: facebook/Marina Tomko

Для того, щоб у п'ятирічний термін відновити нормальний стан українських доріг, знадобиться мінімум 50 млрд гривень. Про це в ефірі програми "Лівий берег з Сонею Кошкіною" заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Торік ми відремонтували близько тисячі доріг за рахунок прямого бюджетного фінансування. Цього року розраховуємо на в рази більшу довжину - десь 2-2,5 тис. На ці цілі в нас є близько 35 млрд грн. 14,2 млрд - з бюджету, і від Нацбанку буде ще 15 млрд, я сподіваюся. Плюс митний експеримент продовжимо", - пояснив Омелян.

"Сума велика, тому що в нас ринок повністю зруйнований. Відсутня конкуренція, ринок монополізований, на ньому працюють тільки до п'яти компаній, які можуть давати обмежений результат, тому що їхня потужність теж значно менша, ніж була раніше. Що ми робимо вже? З минулого року ввели ваговий контроль. Це для того, щоб не руйнувалися і побудовані дороги, і ті, які існують сьогодні. Ми ввели систему контролю і якості - FIDIC і CoST. FIDIC контролює кожен етап роботи, і в підсумку результат приймається тільки тоді, коли дорога в належному стані - відремонтована або побудована. CoST - незалежний контроль, коли паралельно громадські професійні експерти відстежують, як здійснюються роботи по всій Україні. Це не контролюється ні урядом, ніким. Ми просто маємо факт: зроблено добре або зроблено погано", - додав також він.

За словами Омеляна, заслуги від позитивного результату, який уже починає показувати відомство в частині ремонту дорожнього полотна, він готовий віддавати "прем'єр-міністру, голові Верховної Ради, лідерам коаліції". "Я кажу щиро: всі заслуги - спільні. А от поразки - це моя особиста проблема, моє особисте горе ", - резюмував Омелян.

Докладно про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Володимир Омелян: «Я не виключаю, що піду в політику»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram