ГоловнаПолітика

ГПУ провела обшуки в адвокатів Мосійчука і на підприємствах у Василькові (оновлено)

У Генпрокуратурі спростовують політичне підґрунтя слідчих дій.

ГПУ провела обшуки в адвокатів Мосійчука і на підприємствах у Василькові (оновлено)
Игорь Мосийчук
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура проводить обшуки на низці підприємств у Василькові Київської області, пишуть Українські Новини з посиланням на джерело в ГПУ. При цьому прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у фейсбуці пише, що обшуки, які проводить слідче управління ГПУ, з політичною діяльністю народного депутата Ігоря Мосійчука не пов'язані.

Мосійчук раніше написав, що слідчі прийшли в його громадську приймальню у Василькові, але через її статус обшуку не проводили.

Адвокат Мосійчука Андрій Мамалига написав у фейсбуці, що обшуки проводяться у нього вдома і в адвоката Леоніда Сивакова.

Оновлення. У Генпрокуратурі заявили, що проведені обшуки пов'язані з фактом захоплення приміщень площею 2,5 тис кв м у Києві і не мають стосунку до народних депутатів або адвокатської діяльності. Про це повідомляється на сайті ГПУ.

"Проводиться розслідування щодо кримінального провадження за ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України за фактом протиправного відчуження майна одного з підприємств і зловживання службовим становищем посадовими особами реєстраційної служби міського управління юстиції Київської області", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в ході розслідування вже проведено понад десять обшуків, зокрема за фактичним місцем проживання адвокатів.

Нагадаємо, 17 вересня 2015 року генпрокурор Віктор Шокін на засіданні Верховної Ради показав відео, на якому нардеп Мосійчук просить і отримує хабар за допомогу в підприємницькій діяльності. Після цього парламент за процедурою ad hoc (рішення, призначене для конкретної проблеми) негайно дав згоду на арешт Мосійчука. При цьому подання про зняття недоторканності не розглядали профільні комітети, чого вимагає процедура.

18 жовтня суд заарештував Мосійчука. 15 листопада термін арешту депутата закінчився, і він вийшов на свободу.

Розслідування кримінального провадження проти Мосійчука завершили 22 жовтня 2015 року, однак за шість місяців підозрюваний і його захисники так і не ознайомилися з матеріалами справи, блокуючи її передачу в суд. У результаті судового рішення 25 квітня 2016 року було визначено крайнім терміном ознайомлення зі справою, а через кілька днів Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Ігоря Мосійчука. 10 травня Верховний Суд визнав незаконною процедуру, за якою Мосійчука позбавили недоторканності, і повернув депутату імунітет від кримінального переслідування. У результаті розгляд справи Мосійчука в суді так і не розпочався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram