ГоловнаСвіт

Ердоган назвав Німеччину "притулком для терористів"

Після спроби перевороту в Туреччині 35 осіб з турецькими диппаспортами попросили притулку в ФРН.

Ердоган назвав Німеччину "притулком для терористів"
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Німеччина стала "притулком для терористів" і буде "засуджена історією".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"У нас немає ніяких очікувань від Німеччини, але вас засудить історія за сприяння тероризму. Німеччина стала важливим притулком для терористів", - заявив Ердоган.

При цьому турецький лідер висловив упевненість, що Німеччина вже давно приховує бойовиків забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану (РПК).

Крім того, як повідомляє видання Hurriyet, Ердоган заявив, що в майбутньому Німеччина "стане притулком і для терористичної організації Фетхуллаха Ґюлена".

Турецький лідер також порівняв тероризм зі скорпіоном, який "урешті-решт повернеться і вкусить".

Наприкінці жовтня МВС Німеччини офіційно підтвердило, що після заколоту в Туреччині 35 осіб із турецькими дипломатичними паспортами попросили притулку в ФРН.

У ніч на 16 липня в Туреччині відбулася спроба військового перевороту. Її було придушено владою. Під час невдалого путчу загинули понад 230 осіб, більш ніж 2,2 тисячі отримали поранення. Кілька десятків тисяч турецьких громадян були затримані або заарештовані за підозрою в причетності до заколоту.

Влада звинуватила в організації путчу проповідника Ґюлена, який проживає в США, і зажадали, щоб Вашингтон видав релігійного діяча. Сам опозиціонер засудив спробу перевороту і заявив про свою непричетність до неї.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб.

Однак восени 2015 року перемир'я було порушено. Після цього в результаті збройних сутичок і вибухів на півдні країни загинули близько 700 військових і поліцейських, а також понад 6 тис. курдських повстанців.

Нагадаємо, в середині вересня лідер РПК пообіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram