ГоловнаСвіт

Санкції проти Росії будуть діяти, поки вона не змінить свою поведінку, - спецпредставник Німеччини в ОБСЄ

Спецпредставник Німеччини заявив про необхідність досягти консенсусу між Україною, Росією і бойовиками.

Санкції проти Росії будуть діяти, поки вона не змінить свою поведінку, - спецпредставник Німеччини в ОБСЄ
Гернот Эрлер
Фото: EPA/UPG

Конфлікт на сході України неможливо вирішити військовим шляхом, спрацює тільки діалог.

Про це заявив спеціальний представник федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ у 2016 році і координатор співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами "Східного партнерства" Гернот Ерлер, повідомляють на сайті Українського кризового медіа-центру.

"Наші засоби тиску - це санкції. Росія порушила принципи ОБСЄ і міжнародні договори. Санкції є частиною рішення про мирне врегулювання конфлікту. Вони будуть чинними, поки РФ не змінить своєї поведінки", - пояснив він.

За його словами, паралельно із цим важливою складовою є діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Вона виконує дві функції: спостереження за ситуацією в зоні конфлікту і, наскільки це можливо, поліпшення життя людей, які там проживають. "Ми робимо все, щоб життя людей там можна було винести. Ми домовляємося про ремонт інфраструктури, постачання струму, розмінуванні - це все пов'язано з важким життям людей", - зазначив Ерлер.

Дипломат також відзначив якісно новий підхід до стратегії розмежування. Йдеться про рамкові домовленості про три КПП: Золоте, Петровське та Станицю Луганську. "Ідея полягала в тому, щоб створити острівці безпеки, забезпечити припинення вогню на певних територіях, а тоді спробувати регіон за регіоном, поетапно поширити перемир'я далі", - розповів він.

Водночас мови про поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі поки що немає, додав він. "Ви повинні розуміти контекст - така місія повинна убезпечити проведення виборів. А для їх організації необхідно досягти консенсусу. Якщо його немає між Україною, Росією і сепаратистами - вибори не пройдуть. Крім того, такої місії ОБСЄ ще ніколи не було. Всі країни-учасниці повинні погодитися. Також буде дуже важко знайти кваліфікованих, відповідно підготовлених людей", - зазначив Ерлер.

Як повідомляли раніше, Україна розраховує на 20 тисяч осіб у складі поліцейської місії ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram