ГоловнаПолітика

Аваков роз'яснив умови отримання ID-паспортів

Поміняти паспорт-книжечку на ID поки що можуть не всі.

Аваков роз'яснив умови отримання ID-паспортів
Фото: business.ua

Міністр внутрішніх справ роз'яснив, хто може отримати ID-паспорти і що для цього потрібно.

З листопада відділення Державної міграційної служби приймають заяви на оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки не тільки від тих, кому виповнюється 16 років, а й від дорослих, нагадав міністр у своєму фейсбуці.

Поки що поміняти паспорт-книжечку на ID можуть тільки певні категорії дорослих українців:

  • ті, кому виповнюється 25 і 45 років - замість вклеювання нової фотографії в старий паспорт;
  • ті, хто офіційно змінив прізвище (одружився, розлучився, інші причини зміни прізвища);
  • ті, хто втратив паспорт через крадіжку, втрату або псування.

При цьому ID-паспорти отримують усі громадяни, яким виповнюється 14 років.

Дійсні паспорти-книжечки залишаються законним посвідченням особи. За розрахунками МВС, вони діятимуть ще протягом чотирьох років.

"Тому немає потреби терміново звертатися у відділення ДМС і простоювати в черзі! Усі громадяни отримають можливість прийти і поміняти документ спокійно, з мінімумом часу і максимумом сервісу. Просто почекайте запрошення - і ми про подбаємо про Ваш комфорт", - написав Аваков.

За його словами, за 10 місяців від початку процесу видачі ID 16-річним 1 січня 2016 року Державна міграційна служба провела системну роботу з підготовки змін до законів України та відповідних підзаконних актів; організувала через систему держзакупівель Prozorro закупівлю обладнання і до кінця року розраховує укомплектувати всі 600 підрозділів Служби (сьогодні вже працюють 330); підготувала систему електронного документообігу для того, щоб громадяни могли вже найближчим часом подавати заявки на заміну паспортів у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно - зараз це громадяни, яким виповнюється 14 і 16 років.

"Іншим треба сплатити адміністративний збір у розмірі 279 грн. При цьому місцеві органи влади уповноважені частково або повністю звільняти певні категорії своїх жителів від оплати вартості послуги. Крім того, для оформлення ID не потрібно подавати фотографії (її зроблять просто у відділенні ДМС безкоштовно)" , - зазначив міністр.

Аваков нагадав, що в ID-паспорт вноситься податковий номер (ІПН) - не тільки на електронний чип, а й графічно, а на чип додалася інформація про місце реєстрації та місце проживання, сімейний стан, дітей та електронний цифровий підпис (його можна змінити без оформлення нового документа).

За словами міністра, перевага паспорта у вигляді ID-картки в тому, що він добре захищений від підробки - безконтактний чип неможливо скопіювати або змінити; видається на основі Єдиного державного демографічного реєстру - тобто процедуру ідентифікації доведеться пройти лише раз, після чого дані будуть зберігатися в електронній базі даних; стійкий до агресивного середовища, забруднення і вологи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram