ГоловнаСвіт

Президент Філіппін пригрозив стати для наркоторговців "другим Гітлером"

Дутерте заявив, що охоче позбавив би життя 3 млн наркозалежних "в ім'я здоров'я майбутніх поколінь".

Президент Філіппін пригрозив стати для наркоторговців "другим Гітлером"
Родриго Дутерте
Фото: EPA/UPG

Відомий своєю войовничою риторикою президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що готовий вчинити над наркоторговцями і наркозалежними громадянами країни таку саму розправу, яку організував Адольф Гітлер для євреїв.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

На конференції в найбільшому місті півдня країни - Давао, де він 22 роки пропрацював мером, голова держави заявив, що охоче позбавив би життя близько 3 млн філіппінських наркозалежних "в ім'я здоров'я майбутніх поколінь".

"Якщо в Німеччині був Гітлер, то у Філіппін буде..." - сказав він, зробивши після цього паузу і показавши на себе.

Дутерте також назвав лицемірною позицію політиків з ЄС і США, які не раз критикували його потурання вбивств без суду і слідства за ті три місяці, що минули з моменту його вступу на посаду. На цей момент відомо про загибель 3 тис. імовірних порушників антинаркотичного законодавства.

Сам Дутерте стверджує, що "не нацьковував" нікого на підозрюваних, при цьому підкреслив, що у філіппінському законодавстві "немає нічого, що завадило б йому погрожувати злочинцям".

Нагадаємо, Дутерте не раз зазнавав жорсткої критики з боку ЗМІ, влади та міждержавних організацій. На початку 2000-х років як мер міста Давао він підтримав діяльність добровольчих "ескадронів смерті", які розправлялися зі злочинцями, котрих не вдавалося притягнути до суду.

Така позиція Дутерте вже стала причиною його конфлікту з експертами ООН, які заявили, що заклики філіппінського лідера можуть вважатися злочином за міжнародними законами. У відповідь він спрямував на них потік ненормативної лексики, назвавши "дурнями", і пригрозив вийти з організації, щоб створити "альтернативний міжнародний союз" з Китаєм і країнами Африки. Згодом він назвав цю погрозу жартом.

Окрім того, під час Східноазійського саміту в Лаосі Дутерте порадив президенту США Бараку Обамі "не лізти до нього з нотаціями" про дотримання прав людини і обізвав його "сучим сином" (дослівно - "сином повії").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram