ГоловнаПолітика

50 млн євро, виведених з України за часів Януковича, потрапили в бюджет Латвії

Українська влада не змогла довести, що їх потрібно повернути в країну.

50 млн євро, виведених з України за часів Януковича, потрапили в бюджет Латвії
Фото: www.comeeu.com

Латвія стягнула у свій держбюджет 50 млн євро, які належали колишнім українським чиновникам і були заарештовані в рамках боротьби з відмиванням брудних грошей.

Про це пише місцеве видання LSM з посиланням на розслідування програми De facto.

Восени 2014 року генпрокурор України Віталій Ярема оголосив, що в колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбyзова в банках Латвії заарештовано 49,3 млн доларів США, а в колишнього нардепа Юрія Іванющенка - 32 млн доларів і 72 млн швейцарських франків.

Як з'ясували латвійські журналісти, розслідування в цій справі в Латвії триває досі, але латвійські закони дозволяють ще до завершення розслідування визнати капітали нелегально отриманими і конфіскувати.

Це і було зроблено за рішенням суду Зіємельського району Риги. 50 млн євро переказали в латвійський бюджет як набуті злочинним шляхом.

"На жаль, ми від України у відповідь не отримали інформації про те, що ці гроші були вкрадені в держави і їх слід повернути Україні", - прокоментував це рішення генпрокурор Ерік Калнмеєр.

У розслідуванні сказано, що це можуть бути не останні суми, які потраплять у латвійський бюджет.

Нагадаємо, що в Україні зараз створюють Агентство повернення активів.

Основними функціями агентства стануть аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт в кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами над виявленням активів; роз'яснення правоохоронцям питань, пов'язаних з активами; управління знайденим майном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram