ГоловнаСуспільствоВійна

Луценко: потрібно звільнити від кримінальної відповідальності військових, які в бойових діях порушували КК

Генпрокурор вважає, що Рада повинна ухвалити відповідний законопроект.

Луценко: потрібно звільнити від кримінальної відповідальності військових, які в бойових діях порушували КК
Фото: 112.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що Верховна Рада повинна затвердити законопроект, який звільнить від відповідальності військовослужбовців, які порушили Кримінальний кодекс мирного часу в бойових діях.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Тепер депутати повинні зробити ще один важливий крок - прийняти рішення про звільнення від відповідальності військових, які у військових умовах порушували Кримінальний кодекс мирного часу", - написав Луценко.

Він також зазначив, що справа екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта - "відображення ставлення держави до не святих її захисників".

"Батя", як і кожен боєць АТО, повинен відповідати за свої вчинки. Рішення винесе суд. Але під час обрання запобіжного заходу важливо забезпечити гідність захисника Вітчизни. Саме тому я прибув сьогодні (2 червня, - ред.) на суд і отримав від Валентина слово воїна. Суд у результаті прийняв правильне рішення", - написав Луценко.

Нагадаємо, начальник штабу батальйону "Айдар" Лихоліт ("Батя") з п'ятниці перебував у Печерському райсуді Києва, який обрав йому запобіжний захід у вигляді двох місяців утримання під вартою. Народні депутати та активісти заблокували залу суду, щоб правоохоронці не змогли вивезти його в СІЗО.

У суботу Генпрокуратура повідомила, що Лихоліта підозрюють у захопленні чужого майна, розбійних нападах, погрози вбивством, викрадення автомобілів. Справу проти Лихоліта порушено за ст. 257 (бандитизм), ч. 4 ст. 187 (розбій), ч. 3 ст. 289 (викрадення автомобілів), ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 3 ст. 28 та ч. 3 ст. 357 (незаконне заволодіння документами, штампами, печатками, скоєної групою осіб) Кримінального кодексу.

Однак пізніше Луценко заявив, що слідство недостатньо вивчило всі матеріали справ, після чого звинувачення погодилося на зміну запобіжного заходу на не пов'язане з обмеженням свободи. Апеляційний суд змінив запобіжний захід з арешту на особисті поруки народних депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram