ГоловнаПолітика

Україна мусить спростити надання гуманітарної допомоги, - Загорій

Нардеп ініціював поправки до закону

Україна мусить спростити надання гуманітарної допомоги, - Загорій
Фото: Макс Требухов

До парламенту внесено пакет законопроектів, який спрощує процедуру надання гуманітарної допомоги міжнародними та українськими донорськими організаціями. Про це заявив народний депутат Гліб Загорій під час презентації цих законодавчих ініціатив.

Зокрема, в пакет увійшли поправки до закону "Про гуманітарну допомогу", податкового та митного законодавства, а також новий закон "Про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях", пишуть "Українські новини".

За словами Загорія, запропоновані проекти законів адаптовано до норм міжнародного права. Крім того, гуманітарна допомога, що надається іноземними державами, надходитиме в Україну за спрощеною митною процедурою і звільняється від сплати ПДВ.

"Наші законодавчі ініціативи вводять таке поняття, як кризова ситуація. При цьому процедура визначення кризової ситуації максимально спрощена", - сказав Загорій.

За його словами, спрощення зазнали також і процедури реєстрації міжнародних і національних гуманітарних організацій, але водночас законодавці передбачили і відповідальність донорів. Зокрема, буде збережено санітарно-епідеміологічний контроль над ввезеними продуктами харчування.

"Дуже важливо, що є донори, які можуть надавати допомогу. Наше завдання - допомогти на законодавчому рівні цей процес удосконалити і спростити", - сказав Загорій, представляючи громадськості та громадським організаціям пакет законопроектів у Верховній Раді.

До розробки пакету законопроектів автори залучили міжнародні організації.

"Україна має використовувати накопичений світовий досвід регулювання гуманітарної допомоги", - заявила під час презентації Барбара Манзі, голова Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні.

За даними Міністерства соціальної політики, у 2014-2015 роках гуманітарну допомогу Україні надали 57 країн світу, відправивши в Україну 27,4 і 36 тис. тонн вантажів відповідно. Лідери з надання допомоги - Німеччина, Англія, США, Нідерланди, Польща, Швейцарія і Норвегія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram