ГоловнаПолітика

Член Меджлісу звинуватила Росію у продовженні депортації 1944 року

"Прихована депортація, гібридна депортація - по-різному називаються ті процеси, які відбуваються на півострові"

Член Меджлісу звинуватила Росію у продовженні депортації 1944 року
Юксель Гаяна и Эскендер Бариев
Фото: Макс Требухов

Політика Росії на території Криму в останні два роки фактично є продовженням депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому спільно з Free Crimea, сказала Юксель Гаяна, головний редактор кримськотатарського видання QHA, член Меджлісу кримськотатарського народу.

"На жаль, те, що ми можемо констатувати на цей момент, - це продовження депортації 1944 року, яка перейшла в окупацію 2014 року. Прихована депортація, гібридна депортація - по-різному називаються ті процеси, які відбуваються на півострові останні два роки. Як би вони не називалися, вони мають схожу природу, одну суть і одні причини. Кримськотатарський народ - це незручний народ для діючої влади на території півострова, і вона робить все, щоб усунути, витиснути народ з території півострова".

Гаяна додала, що Росія проводить брехливу інформаційну кампанію, стверджуючи, що відновлює права кримських татар.

"Дуже любить окупаційна влада на всіх міжнародних майданчиках, використовуючи власні ЗМІ, використовуючи підконтрольні організації, розповідати про відновлення прав кримськотатарського народу, яких не було у нього протягом 23 років у період незалежної України. Але чи така реальність? На жаль, реальність зовсім інша. Якщо зараз все так добре, чому зараз на материковій Україні і в інших країнах 50 тисяч кримчан, більшу частину з яких складають кримські татари, чому люди виїжджають, шукають долі в Україні?" - сказала член Меджлісу.

Гаяна також назвала два кроки, які, на її думку, мусить робити Україна як держава для захисту кримських татар.

"Перш за все, головне, що мусить робити Україна - це не мовчати. Це громадський діалог і обговорення ситуації, яка має місце бути на півострові. Хай ні в кого не складається враження, що це марна і непотрібна робота, оскільки окупанти не звертають увагу на думку і позицію світової громадськості. Наше обговорення, увага дає можливість своєрідного імунітету для тих людей, які залишилися на окупованій території. І другий крок - визнання кримськотатарського народу як корінного народу Кримського півострова і розгляд законопроекту про повернення Криму до складу України в статусі кримськотатарської національної автономії", - вважає Гаяна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram