ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Понад 27 000 державних установ звітують на єдиному порталі публічних коштів E-data – регіональний розріз

Відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» на єдиному порталі використання публічних коштів E-data повинні зареєструвати службові кабінети та звітувати в них:

• більше 77 000 розпорядників та отримувачів бюджетних коштів;

• більше 11 000 комунальних підприємств;

• більше 3 000 державних підприємств.

Це найбільша база даних фінансової звітності всіх державних органів про використання публічних коштів, яка щокварталу буде наповнюватися. Щоб оцінити якість виконання Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» необхідно проаналізувати наступні два аспекти. Перший, кількість зареєстрованих службових кабінетів установ, які повинні звітувати про використання публічних коштів на E-data відповідно до Закону. Другий, повнота наявної інформації в самих службових кабінетах. Дуже часто зустрічається ситуацій коли службовий кабінет зареєстрований, проте він не наповнюється інформацією, як це вимагає Закон.

На першому етапі моніторингу виконання Закону слід забезпечити максимальну реєстрацію службових кабінетів усіма установами. Таким чином, наразі проаналізуємо тільки один цей аспект. За 8 місяців роботи порталу E-data створено більше 27 000 кабінетів, що становить 36% від загально їх кількості.

Тернопільська область є лідером серед областей з найбільшою часткою зареєстрованих кабінетів розпорядників та отримувачів бюджетних коштів. Це єдина область з часткою реєстрації кабінетів більше за 50%. Із 2 568 службових кабінетів, які мають бути зареєстрованими, на початок травня зареєстровано 55% (1 415 кабінетів).

До трійки лідерів входять Львівська та Одеська області, які відстають від лідера на 6% та 8% відповідно. В таблиці представлено інформацію щодо реєстрації службових кабінетів розпорядниками та отримувачами бюджетних коштів в регіональному розрізі.

Дані надані проектом E-data

Якщо проаналізувати трійку лідерів за абсолютним показником то вона виглядає практично аналогічно:

1. Львівська область зареєстровано 2 043 службових кабінетів;

2. Дніпропетровська область зареєстровано 1 927 службових кабінетів;

3. Одеська область зареєстровано 1 592 службових кабінетів.

Серед аутсайдерів по кількості зареєстрованих кабінетів знаходяться Закарпатська область, дві області на території яких іде війна - Донецька та Луганська, а також анексований АР Крим.

Один із ключових показників ефективності роботи проектної команди, яка займається впровадженням проекту E-data є кількість зареєстрованих кабінетів на порталі. Станом на вересень 2016 року 70% (приблизно 63 000) всіх організацій мають зареєструвати службові кабінети на ньому. Таким чином, протягом наступних 4 місяців має відбутися серйозна робота щодо наповнення порталу даними про фінансову звітність бюджетних установ, а кількість зареєстрованих службових кабінетів має подвоїтися.

Стрімкому зростанню даного показника сприятиме закінчення тестового режиму роботи порталу Е-data та початок можливості застосування штрафних санкцій до організацій, які порушили Закон.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram