ГоловнаКультура

У Берліні покажуть фільм Дзиґи Вертова про індустріалізацію Донбасу

Організатори хочуть привернути увагу до сходу України.

У Берліні покажуть фільм Дзиґи Вертова про індустріалізацію Донбасу

У Німеччині, де проходить Берлінський кінофестиваль, відбудеться показ авангардистської стрічки Дзиґи Вертова "Одинадцятий" (1928), присвяченій успіхам першої п'ятирічки на Донбасі.

Як повідомляє Центр Довженка, захід відбудеться в рамках підтримки участі України в Берлінале.

Показом фільму організатори хочуть привернути увагу до минулого і майбутнього Донбасу, регіону, чий індустріальний потенціал, створюваний десятиліттями, знищений протягом двох років війни і російської окупації.

"Дуже важливим є повернення у світовий культурний контекст шедеврів українського кінематографа початку 20 століття. Багато років видатні постаті вітчизняного кінематографа на кшталт Дзиґи Вертова були спочатку заборонені, а потім стерті з української культурної карти, розчинені в загальній масі радянських художників. Наше завдання - відокремити українське культурне надбання від загальнорадянського, продемонструвати всьому світу, що навіть у радянські часи український кінематограф мав свої неповторні риси, розвивався за власним сценарієм", - заявив Ігор Янковський, засновник фонду "Ініціатива заради майбутнього", який є партнером показу.

"Одинадцятий" реставрували на базі Центру Довженка 2012 року. Музичний супровід до фільму виконають наживо композитор Антон Байбаков і Софія Турта.

Показ відбудеться 20 лютого в Kino BABYLON на Rosa-Luxemburg-Straße, 30.

Нагадаємо, що Берлінале відкрилося в ніч на 12 лютого. Кіноогляд триватиме до 21 лютого. 20 лютого пройде церемонія закриття, на якій стануть відомі переможці основного конкурсу, в якому беруть участь 18 картин.

Цього року на Берлінському кінофестивалі є два фільми, що представляють Україну - "Маріуполіс" (Франція, Литва, Україна) в документальній секції "Панорами" і "Сенсіз" Нарімана Алієва в програмі Generation.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram