ГоловнаСвіт

До Євросоюзу від початку року нелегально потрапили 1,28 млн осіб

З 2009-го по 2014 рік було зафіксовано тільки 813 тис. нелегальних переходів кордону.

До Євросоюзу від початку року нелегально потрапили 1,28 млн осіб
Беженцы на границы Македонии и Греции
Фото: EPA/UPG

2015 рік ознаменувався рекордною кількістю нелегальних виїздів на територію ЄС за всю історію існування Європейського Союзу. У період з січня по листопад цього року зафіксовано 1,28 млн випадків незаконного перетину кордонів ЄС, йдеться в повідомленні Єврокомісії, витяги з якого в понеділок, 14 грудня, цитує газета Die Welt.

"Це рекорд за весь час існування ЄС", - констатується в документі "Про захист європейських кордонів і берегів та ефективне облаштування зовнішніх кордонів ЄС", який офіційно представлять 15 грудня. Для порівняння в документі наголошується, що за весь час з 2009-го по 2014 рік було зафіксовано 813 тис. нелегальних перетинів кордону.

Єврокомісія різко розкритикувала охорону зовнішніх кордонів ЄС, яка, за її висновком, виявилася абсолютно неадекватною. У документі вказується, що "громадяни третіх країн могли незаконно перетинати зовнішні кордони ЄС і продовжувати пересування Євросоюзом без попередньої ідентифікації, реєстрації та перевірки на безпеку", і це поставило під питання "цілісність всієї так званої Шенгенської зони".

Автори документа закликали негайно вжити необхідних заходів. "Європі потрібна сильна і згуртована політика у сфері охорони зовнішніх кордонів ЄС, що стоїть на принципі спільної відповідальності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram