ГоловнаСвіт

Росія назвала умови відновлення відносин із Туреччиною

Москва продовжує вимагати вибачень, незважаючи на порушення збитим Су-24 турецького повітряного простору.

Росія назвала умови відновлення відносин із Туреччиною
Российский Су-24
Фото: twitter.com/HaberturkTV

Відносини між Росією та Туреччиною можуть бути відновлені, якщо Анкара виконає три умови.

Про це заявив посол Росії в Туреччині Андрій Карлов, повідомляє Hürriyet.

За словами Карлова, турецька влада повинна вибачитися за збитий російський бомбардувальник Су-24, а також знайти і покарати винуватих у цьому інциденті. Крім того, Туреччина повинна виплатити Росії компенсацію за знищений літак.

Говорячи про смерть капітана екіпажу збитого Су-24, Карлов заявив, що в російського військового стріляв громадянин Туреччини Альпарслан Челік (Alparslan Celik). "Він з'явився перед камерами, щоб зробити заяву, а потім показав частину парашута. Він вільно говорив по-турецьки", - стверджує Карлов.

Криза у відносинах між Москвою та Анкарою почалася після того, як два турецькі винищувачі 24 листопада збили російський бомбардувальник Су-24, який порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. Командира екіпажу вбили сирійські бойовики після катапультування, а штурмана було врятовано спільними діями російських і сирійських спецназівців. Під час операції також загинув російський морський піхотинець. Крім того, терористи знищили російський вертоліт Мі-8.

Після цього Росія ввела щодо Туреччини санкції та неодноразово звинувачувала турецьку владу у співпраці з "Ісламською державою". Також Росія в односторонньому порядку скасувала безвізовий режим із Туреччиною.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган раніше заявляв, що Туреччина не проситиме пробачення за Су-24.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram