ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін визначився з земельною реформою

Яценюк хоче створити держоператора земель сільгосппризначення

Кабмін визначився з земельною реформою

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну в середу повідомив, як уряд має намір вводити ринок земель сільгосппризначення.

Він виступив проти непродовження мораторію на продаж земель.

"Мені абсолютно зрозуміло, що зняття мораторію з 1 січня 2016 року з тією законодавчою базою, яка є в країні, буде означати наступне: запрацює не ринок землі, а базар землі... Допустити розбазарювання і розпродаж землі, як це було в перші роки української приватизації, щоб з'явилися лендлорди, ми не маємо права", - сказав він.

Голова держкадастру Максим Мартинюк виступив у відповідь з ініціативою провести експеримент з продажу на аукціонах земель сільськогосподарського призначення державної форми власності.

"Мі отримаємо бенчмаркінг, побачимо, як поводяться продавці і покупці, знівелюємо безумовне просідання ціни, коли тільки всі виходять на ринок. І тоді вже можна буде для громадян знімати мораторій, у 2018-му або 2019 році", - сказав Мартинюк.

Прем'єр після цього перерахував п'ять кроків, які уряд мусить зробити для запровадження ринку землі.

"До зняття мораторію нам треба вирішити кілька питань. Перше питання - це інвентаризація землі, - повідомив він. Зараз держкадастр заповнений трохи більше ніж на 10%", - додав прем'єр.

"Друге завдання - це обмеження права власності на землю в одних руках, прямо або опосередковано. Не повинно бути нових земельних олігархів", - сказав Яценюк.

Він вважає, що продавати землю іноземцям не можна.

"Третє завдання, і це моя політична позиція, - кінцеве право власності на землю має бути закріплено за громадянами України", - сказав Яценюк.

Прем'єр виступив за створення держоператора земель сільгосппризначення.

"Четверте питання - це те, що стосується функціонування викупу землі. Має бути бенчмарк, тобто вартість землі. Якщо людина хоче продати землю, держава через державну установу готова викупити цю землю і продати її далі. Тобто державний агент на ринку землі. Є ціна, якщо хтось хоче знизити ціну, не треба гратися в це, держава забезпечить викуп цієї земельної ділянки за встановленою ціною. А далі держава ухвалить рішення, щоб публічно продати цю землю на аукціоні", - виклав своє бачення він.

Прем'єр також підтримав введення експерименту з продажу державних земель на аукціонах.

"І п'яте - до зняття мораторію вам треба провести експеримент, який я категорично підтримую. Виборчий експеримент щодо публічного та прозорого продажу державних земель на аукціонах. Ми побачимо і ринкову кон'юнктуру, і механізм, і вартість. І це, з одного боку, не допустить розбазарювання землі в країні, з іншого боку, це буде першим кроком до того, щоб формувати реальний земельний ринок", - сказав Яценюк.

Яценюк доручив подготувати відповідні законопроекти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram