ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерт назвав ГАЕС найперспективнішим засобом регулювання частоти в енергосистемі України

"Необхідно будівництво Канівської ГАЕС, оскільки регуляційних потужностей в Україні недостатньо"

Експерт назвав ГАЕС найперспективнішим засобом регулювання частоти в енергосистемі України

Ефективною заміною використовуваному в Україні способу регулювання частоти струму в енергосистемі шляхом пусків-зупинок блоків ТЕС можуть стати гідроакумуляційні електростанції (ГАЕС), які використовуються з цією метою у всьому світі. Про це заявив у коментарі "Українським Новинам" в кулуарах міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України", що проводився у Києві, екс-заступник міністра палива і енергетики, директор науково-технічного центру електроенергетики ДП НЕК "Укренерго" Володимир Лучніков.

За словами експерта, підтримувати баланс споживання і вироблення електроенергії в енергосистемі за допомогою ТЕС - найбільш неекономний спосіб, тому що блоки теплових електростанцій мають обмежений діапазон регулювання навантаження (наприклад блок 200 МВт всього близько 70 МВт). Тому для зниження потужностей у нічні провали навантаження в системі доводиться просто зупиняти енергоблоки на ніч, а вранці їх запускати. "Реально це призвело до того, що за великих навантажень і різко-змінного графіку роботи ОЕС України, а це найчастіше буває в зимовий період, нам доводиться зупиняти у нічний резерв до 18 енергоблоків на ТЕС. Це призводить до колосальних втрат палива (газу, вугілля, мазуту), швидкого зношування устаткування і підвищення аварійності енергоблоків, виснажує персонал", - підкреслив він.

Рішення проблеми регулювання потужності і підтримки частоти в ОЕС можна знайти завдяки перетворенню зайвої «нічної» електроенергії в енергію води або в тепло. Для реалізації першого способу служить ГАЕС. Вночі їхні агрегати працюють як насоси, і перекачують воду у верхній б'єф, увечері переходять у генераторний режим і віддають електроенергію в мережу. Оскільки ККД всього циклу насос-генератор менше за 1, то в цілому ГАЕС споживають електроенергію, але при цьому вирівнюють графік навантаження настільки, що зниження витрат на ТЕС покривають витрати ГАЕС і роблять їхню роботу в цілому рентабельною.

Другий спосіб акумулювання енергії у вигляді тепла економічно найбільш вигідний, оскільки тут «нічна» електроенергія перетворюється в тепло і накопичується у теплових акумуляторах, а вдень використовується для підтримки температури мережної води у схемах теплопостачання. На жаль, для реалізації цих схем у промислових масштабах потрібні значні кошти, а також треба залучити до реалізації таких проектів велику частину теплоспоживачів, фактично створити новий тип споживачів (споживач-регулятор).

За словами експерта, сьогодні набагато більше освоєно енергетиками використання ГАЕС. "Вже сьогодні успішно працюють Київська, Ташлицька, Дністровська ГАЕС і, звичайно, знадобиться будівництво Канівської ГАЕС, тому регуляційних потужностей в Україні зараз недостатньо. Особливо гострою проблема може стати у разі виходу України з паралельної роботи з країнами СНД", - підкреслив Володимир Лучніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram