ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп запропонувала видобувним компаніям укласти УРП з державою

Угоди про розподіл продукції надають державі більше контролю за розробкою надр.

Нардеп запропонувала видобувним компаніям укласти УРП з державою
Фото: www.munaigaz.kz

Угоди про розподіл продукції в галузі видобутку нафти і газу більш вигідні державі та інвесторам порівняно з іншими механізмами залучення інвестицій, у тому числі з договорами про спільну діяльність.

Про це заявила депутат від "Народного фронту" Наталія Кацер-Бучковська під час профільних слухань у паливному комітеті.

За її словами, угоди про розподіл продукції з одного боку дають більше гарантій інвесторам, які мають намір інвестувати у видобуток газу або нафти в Україні, а з іншого - захищають інтереси держави, надаючи Кабінету Міністрів можливість контролювати діяльність видобувної компанії і дотримання нею екологічних та технічних норм. Крім того, держава в такому разі має можливість вибирати кращі технології для видобутку нафти чи газу. "Фактично, це більш взаємовигідний механізм з точки зору довгострокової перспективи розвитку галузі та залучення інвестицій", - підкреслила Кацер-Бучковська.

За її словами, сьогодні видобувні компанії в основному працюють за договорами спільної діяльності, які є "досить загальними і не передбачають специфіки саме добувної галузі", а також використовуються в основному на вже розвіданих родовищах. "Договори спільної діяльності часто не захищають інтереси ні держави, ні інвесторів і мають багато простору для зловживань", - вважає парламентарій.

На думку депутата, угоди про розподіл продукції більше захищають інтереси обох сторін, оскільки, по-перше, вони передбачають, що кожен інвестор повинен пройти конкурсний відбір, по-друге, у профільному законодавстві визначено цілу низку спеціальних умов щодо того, яким чином будуть розроблятися надра і надалі використовувати видобутий газ чи нафту.

Кацер-Бучковська вважає, що всі договори спільної діяльності у видобувній галузі треба замінити угодами про розподіл продукції через те, що в цих угодах передбачено низку гарантій, насамперед - для держави. "Наприклад, в цій угоді можна передбачити, що видобуті нафту і газ будуть продавати саме в Україні і за звичайними цінами, що дуже важливо для забезпечення безперебійності постачання енергоносіїв в країні", - пояснила вона. Крім того, за її словами, угоди про розподіл продукції передбачають розвиток інфраструктури на територіях, де добувають нафту і газ, а також створення там додаткових робочих місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram