ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки ігнорують рішення суду про визнання кримчан резидентами України

Комерційні банки не отримали роз'яснень з цього приводу від НБУ

Банки ігнорують рішення суду про визнання кримчан резидентами України
Фото: Макс Левин

Комерційні банки далі вважають громадян України з кримською реєстрацією нерезидентами, незважаючи на рішення Київського апеляційного адмінсуду від 1 вересня про скасування цього пункту постанови правління НБУ №699. Про це йдеться у статті "Суд банкам не указ" на LB.ua.

У листопаді 2014 року правління НБУ ухвалило постанову №699, якою громадян з реєстрацією на півострові прирівняли до нерезидентів. Через це вони втратили можливість купувати інвалюту, відкривати банківські рахунки і здійснювати грошові перекази. Кримчани оскаржили цю постанову, і суд другої інстанції ухвалив рішення на їхню користь 1 вересня 2015 року.

Проте комерційні банки як і раніше вважають кримчан нерезидентами.

"Роз'яснень від Нацбанку фінустанови наразі не отримували", - пояснюють у банку Кредит Дніпро. У Кредобанку, Приватбанку, UniCredit банку, ProCredit банку та інших банках також обслуговують кримчан як іноземців.

Загалом в Україні близько 2,3 млн громадян з кримською реєстрацією. Переважно вони живуть на півострові, але як мінімум 20 тисяч осіб виїхали з півострова після його захоплення росіянами, багато поїхали "на материк" до цього на навчання чи на роботу.

Нагадаємо, про причини появи постанови правління НБУ №699 журналісти LB.ua писали у статті "Економічна зона суворого режиму для кримчан".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram