ГоловнаСвіт

Російська авіація з'явилася в Сирії, - ЗМІ

За деякими даними, Дамаск передасть Росії права використання ще одного сирійського порту.

Російська авіація з'явилася в Сирії, - ЗМІ
МиГ-31
Фото: rian.ru

У Сирію прибувають російські літаки, вони долучаються до повітряних ударів по силах терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє ізраїльське видання Ynetnews з посиланням на дипломатичні джерела.

Як зазначають співрозмовники видання, російські військові й авіатехніка вже є на одній з контрольованих урядом авіабаз на околиці Дамаска. Передбачають, що "вже перекинуті" ударні літаки і вертольоти залучать до боротьби з бойовиками ІД.

Джерела видання стверджують, що протягом найближчих тижнів кількість російських військових у Сирії може сягнути декількох тисяч осіб: радники, інструктори, тиловики, зенітники та пілоти бойової авіації.

Джерело "Лента.Ру", близьке до силових структур Ізраїлю, повідомило, що, за його інформацією, російські військові в Сирії дійсно є (головно як інструктори і військові радники), проте засумнівався в точності названих Ynetnews даних перекидання. Крім того, джерело зауважило, що все чудово відомо Вашингтону і зустрічає там "мовчазне схвалення".

За його словами, слід відзначити високу ймовірність того, що днями було досягнуто згоди між Москвою і Тегераном про координацію дій, зокрема у сфері посилення озброєння сирійської армії. Крім того, джерело вважає ймовірним передачу Росії права використання ще одного сирійського порту (крім Тартуса) для забезпечення військових перевезень.

16 серпня портал BGN News повідомляв про прибуття до Сирії на аеродром під Дамаском шести російських винищувачів МіГ-31. Преса тоді пов'язала можливу появу цих машин з виконанням давнього контракту на літаки типу МіГ-31Е, укладеного з Сирією ще 2007 року, але так і не виконаного з політичних причин. Однак "Рособоронекспорт" того самого дня спростував цю інформацію. Голова РСК "МіГ" Сергій Коротков, заявив, що нічого не знає про постачання до Сирії цих літаків.

Нагадаємо, Росія - давній союзник президента Сирії Башара Асада - перешкоджає зусиллям західних держав засудити чи закликати його до відставки. Захід звинувачує Росію в постачанні зброї в Сирію, де, за даними ООН, з березня 2011 року загинуло понад 200 тис. осіб. Окрім того, Сирія є останнім плацдармом Росії на Близькому Сході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram