ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

В Іраку понад 120 бойовиків ІД страчено за спробу перевороту

У Демократичній партії Курдистану зазначають, що "розкол в ІД стає все очевиднішим".

В Іраку понад 120 бойовиків ІД страчено за спробу перевороту
Боевики "Исламского государства" (архив)
Фото: EPA/UPG

В іракській провінції Найнава в понеділок, 31 серпня, було страчено понад 120 бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє телеканал Al Sumaria з посиланням на представника Демократичної партії Курдистану Саїда Мамузіні.

За його словами, учасників угруповання звинуватили в спробі вчинити переворот й усунути лідера ІД Абу Бакра аль-Багдаді.

Мамузіні уточнив, що переворот мав відбутися в неділю, 30 серпня. "Але два дні тому п'ятеро заарештованих бойовиків розкрили плани змовників", - розповів він. У результаті 122 бойовики, серед яких 18 польових командирів, розстріляли у в'язниці на півдні Мосула.

За словами Мамузіні, "розкол в ІД стає все очевиднішим". При цьому він наголосив, що в боротьбі за розподіл грошей, влади і впливу загинули десятки бойовиків.

"Ісламська держава" (раніше ІДІЛ) діє в Іраку з 2006 року. Улітку 2014-го бойовики угруповання встановили контроль над деякими територіями Сирії й Іраку і проголосили халіфат, столицею якого назвали Мосул.

Проти ІД борються війська, лояльні до Дамаска, сирійські повстанці, іракська армія, шиїтські ополченці, курдські загони самооборони і очолювана США коаліція, яка завдає повітряних ударів. За даними ЦРУ, на боці ІД воюють понад 30 тис. бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram