ГоловнаЕкономікаФінанси

Єврокомісія переказала Україні 600 млн євро

Київ отримає ще 1,2 млрд, якщо покаже прогрес у реформах.

Єврокомісія переказала Україні 600 млн євро
Фото: facebook.com/EUDelegationUkraine

Європейська Комісія від імені ЄС у середу виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро.

Це перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд євро, повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні.

Цією програмою ЄС прагне допомогти Україні подолати нестачу грошей у бюджеті, підтримати економічну стабілізацію країни і важливі реформи. Зокрема, кошти підуть на сферу управління державними фінансами, енергетичний сектор, систему соціальної безпеки, поліпшення бізнес-середовища і фінансовий сектор.

Європейська Комісія залучила кошти для надання сьогоднішнього кредиту на фінансових ринках 15 липня - було випущено облігації на суму 600 млн євро.

600 млн євро макрофінансової допомоги, які було виділено сьогодні, доповнюють 1,6 млрд євро, які Євросоюз вже надав від початку кризи в Україні. У наступні місяці передбачається виділення Європейською комісією ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС та Україною.

Нагадаємо, від початку 2014 року ЄС переказав Україні 610 млн євро як частину першої операції з макрофінансової допомоги і 1 млрд євро як частину другої програми для країни.

Після прохання України про надання додаткової фінансової допомоги через погіршення макроекономічної ситуації, яка надійшла в кінці 2014 року, 8 січня Європейська комісія запропонувала третю операцію з макрофінансової допомоги.

Поряд з трьома програмами макрофінансової допомоги Україна отримає додаткову допомогу від Брюсселя. Це, зокрема, Контракт на державне будівництво з бюджетом 355 млн євро у формі грантів; нову позику від Європейського інвестиційного банку на суму 3 млрд євро на період 2014-2016 років; кредит Euratom на 300 млн євро; програма EU SURE (підтримка ЄС для України для перезавантаження її економіки) з бюджетом у 55 млн. євро; Інструмент глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі для малих і середніх підприємств; гуманітарна допомога.

ЄС підкреслює, що загальний обсяг коштів є найбільшим фінансовим пакетом, який Європа коли-небудь надавала країні поза Євросоюзом за такий короткий проміжок часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram