ГоловнаСвіт

Росія вирішила спалити в атмосфері аварійний космічний корабель

Уламки корабля "Прогрес" можуть упасти на Україну.

Росія вирішила спалити в атмосфері аварійний космічний корабель

Російський Центр управління польотами припинив спроби вивести на розрахункову орбіту космічний корабель "Прогрес" і вирішив спробувати безпечно вивести його з орбіти. Якщо це не вдасться, корабель почне падати некеровано, його уламки теоретично можуть впасти на Україну.

"Питання про можливе стикування "вантажівки" і МКС уже не стоїть. Головне - забезпечити його більш-менш кероване і безпечне виведення з орбіти", - повідомив співрозмовник "Интерфакса" в космічній галузі.

Фахівці мають обмаль часу. "Якщо протягом найближчих годин завдання не буде вирішено, корабель почне природне сходження з орбіти за рахунок гальмування у верхніх шарах атмосфери. За приблизними оцінками, некероване сходження з орбіти корабля може відбутися в першій декаді травня", - сказав співрозмовник агентства.

При цьому, за його словами, незгорілі в щільних шарах атмосфери фрагменти конструкції корабля можуть упасти в будь-якій точці зони, обмеженої з півночі та півдня 52-ю паралеллю. 52-га паралель на півночі проходить приблизно посередині Європи та поблизу кордону США з Канадою. На півдні за 52-ю паралеллю із суші залишається лише Антарктида.

Вантажний апарат "Прогрес М-27М" стартував у вівторок о 10:10 з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія "Союз". Спочатку планувалося, що через шість годин після старту вантажний корабель повинен причалити до Міжнародної космічної станції.

Однак невдовзі після запуску фахівці Центру управління польотами не змогли отримати телеметричну інформацію з борту "Прогресу". Крім того, ракета-носій вивела його на вищу від запланованої орбіту.

"Прогрес" мав доправити на Міжнародну космічну станцію понад 2,5 тонни корисного вантажу, зокрема: 500 кілограмів палива, 50 кілограмів повітря, 420 кілограмів води, кисень у балонах, апаратуру і матеріали для наукових досліджень, а також копію прапора Перемоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram