ГоловнаСвіт

Прем'єр Угорщини задумався про повернення смертної кари у країні

У ЄС жорстко розкритикували слова Орбана про можливість повернення смертної кари

Прем'єр Угорщини задумався про повернення смертної кари у країні
Виктор Орбан
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що питання про смертну кару має повернутися на порядок денний у країні.

Про це повідомляє видання Politics.hu.

На думку Орбана, довічне ув'язнення є недостатньо суворим покаранням для осіб, які вчинили злісні злочини. При цьому прем'єр зазначив, що національне законодавство не є достатньо гнучким у цьому питанні. Таким чином, Віктор Орбан підтримав позицію націоналістичної партії "Йоббік", яка теж виступає за повернення смертної кари.

Угорщина скасувала смертну кару у 1990 році і не може знову ввести її, не порушивши при цьому Хартію ЄС про основні права. Смертна кара заборонена в усіх 28 країнах-членах ЄС.

Як уточнює агентство Рейтер, приводом для дискусії про відновлення смертної кари став інцидент зі вбивством продавщиці у тютюновому кіоску, скоєним 22 квітня. Воно викликало широкий громадський резонанс в Угорщині.

У Євросоюзі у зв'язку із заявою Орбана нагадали, що мораторій на смертну кару є умовою членства у ЄС.

"Норми про смертну кару - одні з основ європейських прав і стандартів. Одна з ключових норм у Хартії про основні права свідчить, що ніхто не буде засуджений до смертної кари або страчений у ЄС", - підкреслив представник Єврокомісії щодо зайнятості та соціальних питань Крістіан Віганд.

Кажучи про можливі санкції проти країни-члена ЄС, яка порушила умови членства, представник Єврокомісії Олександр Вінтерштайн зазначив, що" складно починати якісь абстрактні обговорення" і точні висновки про заходи повинні зробити юристи і фахівці з європейського права.

Депутат Європарламенту від Австрії, соціаліст Йорг Лейхтфрід (Joerg Leichtfried) назвав можливість відновлення смертної кари в Угорщині "варварством і порушенням європейського права". Голова Європарламенту Мартін Шульц заявив, що він має намір обговорити це питання з Орбаном по телефону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram