ГоловнаСвіт

Поліція Балтимора пояснила смерть затриманого афроамериканця заподіянням травм самому собі

У Нью-Йорку і Вашингтоні пройшли акції протесту проти поліцейського свавілля.

Поліція Балтимора пояснила смерть затриманого афроамериканця заподіянням травм самому собі
Нью-Йорк, акция протеста против полицейского произвола
Фото: EPA/UPG

Афроамериканець Фредді Грей (Freddie Gray), який помер після арешту в результаті перелому хребта, навмисне намагався завдати собі травм.

Про це повідомляє Washington Post із посиланням на документи слідства.

Згідно із заявою іншого затриманого, якого перевозили в одній машині з Греєм, загиблий "бився об стіни", "навмисно намагаючись заподіяти собі шкоду".

Раніше адвокат Грея Вільям Мерфі вимагав від влади оприлюднити запис із відеокамери, розташованої над місцем затримання. "Ми вважаємо, що поліцейські будуть тримати в таємниці обставини смерті Фредді, поки вони не вироблять версію подій, яка звільнить їх від відповідальності", - заявив він.

25-річного Грея заарештували в Балтиморі (штат Меріленд) за підозрою в участі в кримінальній діяльності. Поліцейські стверджують, що він намагався втекти. Після транспортування в дільницю його у "швидкій" відправили до лікарні, де він впав у кому і, незважаючи на проведену операцію, через тиждень помер.

Смерть Фредді Грея спровокувала масові заворушення в Балтиморі й акції солідарності в інших містах. Зокрема, 29 квітня у Вашингтоні близько 500 людей узяли участь у марші протесту проти поліцейського свавілля, повідомляє агентство Рейтер. Звучали гасла: "Расизм - хвороба, революція - ліки" і "Зупинити расистський поліцейський терор!". У Бостоні кілька сотень людей зібралися біля головного офісу поліцейського управління. У Нью-Йорку мітинг зібрав близько тисячі учасників, які вимагали покарати винних у смерті Грея і скандували гасло "Немає справедливості - немає миру". Поліція затримала 60 осіб, які блокували дорожній рух.

З другої половини 2014 року в США набирає силу хвиля протестів, спричинена вбивствами афроамериканців співробітниками поліції. Найбільш резонансним стало вбивство в місті Фергюсон 18-річного чорношкірого підлітка Майкла Брауна. Його застрелив 9 серпня 2014 року поліцейський Даррен Вілсон після того, як він відмовився виконати його вимоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram