ГоловнаСвіт

Афганістан і США підписали угоду про безпеку

Кабул розраховує, що кількість військового контингенту НАТО в Афганістані становитиме 5 тис. осіб

Афганістан і США підписали угоду про безпеку
Ашраф Гани, Абдулла Абдулла
Фото: EPA/UPG

Новий президент Афганістану Ашраф Гані і посол США в Кабулі Джеймс Каннінгем підписали договір про безпеку, який дозволить частини іноземного військового контингенту залишитися на території країни після 2014 року.

Про це 30 вересня повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з документом, 10 тисяч американських військових і 2 тисячі військовослужбовців альянсу допомагатимуть афганським співробітникам сил безпеки у боротьбі з ісламістами, а також навчатимуть місцевих військових.

Як зазначає Рейтер, Кабул розраховує, що кількість військового контингенту НАТО з Великобританії, Німеччини, Італії та Туреччини зросте до чотирьох або п'яти тисяч чоловік.

Колишній президент Афганістану Хамід Карзай довгий час відмовлявся підписувати угоду з американцями, через що відносини між Вашингтоном і Кабулом опинилися під загрозою. Карзай вимагав від США гарантій невтручання у внутрішні справи країни, в тому числі відмови від завдання авіаударів по цивільних об'єктах, однак не отримав на це згоду Білого дому.

Разом з тим, Ашраф Гані і його колишній суперник у боротьбі за пост президента, а нині новий прем'єр-міністр - Абдулла Абдулла, завжди висловлювалися на користь угоди про безпеку. У документі, зокрема, вказано, що військових США в разі вчинення ними злочину судитимуть за законами США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram